naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Inflatorna kretanja u eurozoni

Prema procjeni Eurostata, statističkog ureda Europske komisije, stopa inflacije u eurozoni u kolovozu je iznosila 2,3 posto, što je niže u odnosu na srpanjsku razinu kada je inflacija iznosila 2,4 posto. Bez obzira na spomenuto smanjenje, inflacija i dalje premašuje ciljanu razinu Europske središnje banke od ispod dva posto od siječnja prošle godine. Treba napomenuti i to da je godišnja stopa inflacije u svibnju i lipnju dosegnula visokih 2,5 posto, ponajviše zahvaljujući visokim cijenama nafte i ubrzanju gospodarskog rasta nakon godina slabog rasta.

Inflacija se u eurozoni mjeri indeksom potrošačkih cijena monetarne unije (Monetary Union Index of Consumer Prices - MUICP). Kako bi izračunao trenutnu veličinu ovog indeksa, Eurostat koristi dostupne informacije o cijenama iz zemalja članica  te informacije o cijenama nafte. Postupak procjene trenutačne veličine indeksa MUICP sastoji se od objedinjavanja informacija o cijenama za ranija razdoblja sa djelomičnim informacijama o razvoju cijena unutar zadnjih nekoliko mjeseci.

 

Više o tome:

Europska komisija o inflatornim kretanjima