naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Povjerljivi ekspertni izvještaj o sigurnosti zračnog prometa u EU

Vodeći europski zrakoplovni stručnjaci sastat će se u srijedu 6. rujna 2006. kako bi raspravljali o povjerljivom izvještaju obavještajnih agencija EU o procjeni stanja sigurnosti zračnih luka u državama članicama EU.

Izrada izvještaja započeta je nakon spriječenog terorističkog napada na prekooceanskim letovima zrakoplova iz londonske zračne luke prošlog kolovoza. Koordinaciju pripreme izvještaja na europskoj razini preuzeo je Zajednički centar za stanje u EU (EU Situation Centre) sa sjedištem u Bruxellesu koji je od početka 2005. zadužen za pružanje pravodobnih i strateških smjernica Vijeću EU o mogućim sigurnosnim prijetnjama.

U izvještaju vodeći europski stručnjaci za borbu protiv terorizma analiziraju izvanredne sigurnosne mjere uvedene u zračnim lukama nakon 10. kolovoza. Prema izjavama dužnosnika Europske komisije, očekuje se uvođenje novog sigurnosnog režima u zračnim lukama širom Europe, pri čemu treba imati u vidu da će neke mjere procjena opasnosti od terorističkih prijetnji ostati i dalje povjerljive prirode i nositi oznaku vojne tajne.

Nedavno uvedene hitne mjere zabrane unošenja ručne prtljage i tekućine naišle su na niz kritika i dugoročno se smatraju neodrživima. Slične zabrane morale bi se temeljiti na preciznim znanstvenim istraživanjima, a ne na spekulacijama, budući da neproporcionalne i drastične mjere koje značajno ugrožavaju zrakoplovnu industriju i unose pomutnju u svakodnevni život zapravo znače i ostvarenje terorističkih ciljeva.

Izvještaj se nadovezuje i na upravo objavljenu Zelenu knjigu o detekcijskim tehnologijama za policijske, carinske i druge sigurnosne organe čiji je cilj potaknuti bolji dijalog javnog i privatnog sektora o sigurnosnim mjerama. 

Europska komisija priprema za 9. listopada 2006. konferenciju o jačanju sigurnosti komercijalnih proizvoda koji mogu poslužiti kao sastojci za eksplozivna sredstva. U tom smislu Komisija predlaže uvođenje jedinstvenog kemijskog otiska za sve eksplozivne komponente proizvedene u EU čime bi se policiji uvelike olakšao posao praćenja i pronalaženja sudionika u terorističkim planovima i napadima. Povjerenik Frattini upozorio je u više navrata na potrebu nadzora diseminacije ekspertnog znanja o proizvodnji bombi. S tim u vezi njemačko predsjedništvo EU koje započinje početkom 2007. godine već je najavilo razmatranje prijedloga o zaustavljanju i motrenju Internet stranica na koje se sumnja da pružaju nove informacije o tehnologijskim dosezima i savjetima koji bi mogli koristiti teroristima.

 

Više o tome:

  • EurActiv: Transport security proposal could "cripple" small businesses
  • Europska komisija –RAPID -  Green paper on detection technologies
  • Eupolitix.com – EU experts to discuss secret air security reports