naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Međunarodna konferencija ''Izazovi regionalne suradnje 2007/2008''

U sklopu predsjedavanja Republike Hrvatske Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), u Zagrebu se 8. i 9. rujna 2006. održava međunarodna konferencija ''Izazovi regionalne suradnje 2007/2008 – od Pakta stabilnosti za JIE do Vijeća regionalne suradnje – jačanje glasa regije''.

Konferencija se organizira u suradnji s njemačkim Udruženjem za Jugoistočnu Europu (Sudosteuropa Gesellschaft) i Paktom stabilnosti za Jugoistočnu Europu.

Program započinje u petak 8. rujna navečer svečanim obraćanjem predsjednika Vlade RH, Ive Sanadera, posebnog koordinatora za Pakt stabilnosti, Erharda Buseka, ministrice vanjskih poslova i europskih integracija, Kolinde Grabar Kitarović, te predsjednika Udruženja za Jugoistočnu Europu, Gernot Erlera.

Rasprava tijekom subotnjeg programa bit će usmjerena na dosadašnja postignuća  i mogući nastavak aktivnosti Pakta Stabilnosti, iskustva u radu SEECP-a i perspektive za Vijeće regionalne suradnje, pravce buduće potpore zemljama regije, modele regionalnog pristupa trgovini, investicijama i infrastrukturi te na jačanje europske dimenzije regije Jugoistočne Europe.

Sudjelovanje na konferenciji potvrdili su brojni ugledni gosti među kojima su i Elmar Brok, član Europskog parlamenta i predsjedavajući Odbora za vanjske poslove EP, te ministri ili zamjenici ministra vanjskih poslova svih zemalja regije.

Podsjećamo, proces suradnje u Jugoistočnoj Europi (South-East European Cooperation Proces - SEECP) pokrenut je 1996. godine. Za razliku od niza drugih regionalnih inicijativa, SEECP proces se smatra izvornim oblikom suradnje država regije koji je nastao na njihov poticaj. U tom smislu SEECP se nastoji profilirati kao autentični glas Jugoistočne Europe komplementaran procesu pridruživanju EU država regije.

 

Korisni linkovi:

  • Sudosteuropa Gesellschaft
  • Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH
  • Stability Pact for South Easter Europe