naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Eksplatorni screening za Pravosuđe i temeljna ljudska prava

Eksplatorna faza screeninga za  23. poglavlje Pravosuđa i temeljnih ljudskih prava održava se 7. i 8. rujna 2006. godine u Bruxellesu. Riječ je o poglavlju koje je trebalo biti na dnevnom redu u ožujku, ali je prema obrazloženju koje je tada dala Europska komisija, screening iz tehničkih razlog prebačen za jesen.

Tijekom održavanja prve faze screeninga predstavnici Europske komisije upoznat će hrvatsko izaslanstvo s pravnom stečevinom Europske unije za Pravosuđe i temeljna ljudska prava.

Prvog dana screeninga članovima Pregovaračke skupine bit će predstavljena pravna stečevina u području pravosuđa, s posebnim osvrtom na neovisnost, učinkovitost i reformu pravosuđa.

Na dnevnom redu bit će i instrumenti Europske unije koji uređuju područje antikorupcijske politike, te uvod u opsežno područje temeljnih ljudskih prava.

Drugog dana analitičkog pregleda usklađenosti, predstavnici Europske komisije imat će izlaganja iz područja ljudskih prava. Predstavljene će biti teme poput postupovnih jamstava, prava manjina i kulturnih prava, zaštite osobnih podataka i prava građana EU.

Bilateralna faza analitičkog pregleda održat će se od 17. i 18. listopada 2006. godine u Bruxellesu, kada će hrvatski predstavnici Europskoj komisiji predstaviti zakonodavstvo i razinu usklađenosti u ovom poglavlju. Budući a je riječ o opsežnom poglavlju za koje je izvješće o napretku Europske komisije u 2005. iznijelo primjedbe, očekuje se da će Hrvatska dobiti nekoliko uvjeta odnosno mjerila za otvaranje pregovora.

 

Korisni linkovi:

  • Europska komisija: Opća uprava za Pravosuđe i unutarnji poslovi
  • Vijeće EU: Ljudska prava
  • Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske