naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Investicije i potrošnja potaknuli ekonomski rast u EU

Prema procjeni Europske komisije objavljenoj u srijedu 6. rujna, stopa ekonomskog rasta u Europskoj uniji najviša je u posljednjih šest godina te bi u ovoj godini trebala iznositi 2,7 posto. Ovaj snažan ekonomski rast Komisija pripisuje rastu domaće potražnje, osobito ulaganja.


Usporedbe radi, u 2005. su i gospodarstvo 25-člane EU i ono 12-člane eurozone ostvarili znatno umjereniji rast, od 1,6, odnosno, 1,4 posto. Prema ranijim je prognozama u 2006. rast u EU trebao iznositi 2,3 posto, te u eurozoni 2,1 posto. U priopćenju Komisije se također navodi kako je  srpnju zabilježen pad stope nezaposlenosti u EU na 8 posto, te na 7,8 posto u eurozoni.


Postignuti ekonomski rezultati još su značajniji uzme li se u obzir povećanje cijena nafte od 80 posto tijekom zadnjih godinu i pol dana. Stope ekonomskog rasta Europske unije približila se stopama najvećeg svjetskog gospodarstava, Sjedinjenih Američkih Država, a u Europskoj komisiji očekuje kako će se razlika u stopama rasta europske i američke ekonomije još više smanjiti sljedeće godine.


Snažna domaća potražnja glavni je pokretač ekonomskog oporavka Europske unije, a Komisija procjenjuje kako će najveća ekonomije u eurozoni, Njemačka i Francuska, zabilježiti rast od 2,2 posto odnosno 2,3 posto. Velika Britanija, najveća ekonomija izvan eurozone, bi prema procjenama trebala ostvariti rast od 2,7 posto, a Poljska od 5 posto.

Više o tome: