naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Screening za poglavlje Sloboda kretanja radnika

Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva za 2. poglavlje Sloboda kretanja radnika održava se 8. rujna 2006. godine u Bruxellesu. U bilateralnoj fazi hrvatski će predstavnici upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

Tijekom prve, eksplanatorne faze screeninga za ovo poglavlje, održane 19. srpnja 2006. godine u Bruxellesu, predstavnici Europske komisije predstavili su pravnu stečevinu EU (acquis communautaire) u tom području. Tijekom bilateralne faze screening-a za poglavlje Sloboda kretanja radnika članovi Pregovaračke skupine prezentirat će do sada ostvarenu razinu usklađenosti s pravnom stečevinom u ovom poglavlju. Teme screening-a bit će stanje i razina usklađenosti koja se odnosi na pristup tržištu rada, EURES, na koordinaciju sustava socijalne sigurnosti i na europsku zdravstvenu iskaznicu.

Sloboda kretanja radnika spada u tzv. četiri slobode na kojima počiva unutarnje tržište EU-a - sloboda kretanja roba, usluga, osoba i kapitala. Svi radnici imaju pravo na zaposlenje u drugoj državi članici, a to uključuje i pravo na jednako postupanje s obzirom na uvjete rada, pravo na socijalnu, kulturnu i gospodarsku integraciju radnika imigranta te adekvatna prava za članove radnikove obitelji koja uključuju pravo na zaposlenje supružnika, obrazovanje djece itd. 


Međutim, u ovom poglavlju moguća su prijelazna razdoblja - većina od 15 starih država članica uvela je prijelazna razdoblja za radnike iz 10 novih članica koje su ušle 2004. godine, kako bi se ublažile posljedice dolaska jeftinije radne snage, a svoje tržište rada stranim radnicima u prvoj su fazi u potpunosti otvorile samo Velika Britanija, Švedska i Irska.  


Prema podacima koje je objavila britanska vlada 22. kolovoza ove godine broj radnika koji je pristigao na Otok iz novih članica Europske unije iz srednje i istočne Europi čak je tridesetak puta veći nego što je bilo očekivano. Ova statistika otkrila je da je 447 tisuća radnika iz zemalja na istoku Europe koje su se pridružile Uniji u svibnju 2004. godine apliciralo za posao u Britaniji, od kojih je većina odnosno 427.095 radnika dobilo radnu dozvolu. Veliku većinu registriranih pridošlica čine Poljaci, čak 264.560. Nakon njih slijede Litvanci 50.535 i Slovaci 44.300 te radnici iz Češke, Estonije, Mađarske, Latvije i Slovenije. Od toga, 82 posto njih je između 18 i 34 godine starosti.

Britanska vlada očekuje da će između 60 i 140 tisuća radnika iz Bugarske i Rumunjske potražiti posao na Otoku nakon sljedećeg kruga proširenja, a Britanci se plaše novog udara na sustave zdravstva i obrazovanja nakon novog priljeva radnika iz inozemstva. Velika Britanija još nije odlučila hoće li uvesti ograničenja pristupa svojem tržištu rada za građane Bugarske i Rumunjske, koje bi se Uniji trebale priključiti u siječnju iduće godine. 


Italija je također u srpnju ove godine ukinula sve restrikcije uvedenih nakon zadnjeg proširenja Europske unije u svibnju 2004., a ove godine isto su učinili i Finska, Španjolska, Portugal i Grčka. S druge strane, Austrija i Njemačka su najavile da će zadržati restrikcije u slobodi kretanja radnika tijekom maksimalnog perioda od 7 godina, do 2011. godine.  


Budući da će Hrvatska u EU najvjerojatnije ući sama, ona sa 4,5 milijuna stanovnika ne  predstavlja prijetnju tržištu radne snage EU-a, tako da se ne čini vjerojatnim traženje prijelaznog razdoblja. Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, Europska će komisija izraditi izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u ovom poglavlju. 

Korisni linkovi: