naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Neformalni sastanak ministra financija i guvernera

Ministri financija i guverneri središnjih banaka EU neformalno su se sastali u Helsinksiju 8. i 9. rujna. Raspravljali su o ekonomskim i financijskim aspektima europske energetske politike, globalnoj konkurentnosti, trenutnom stanju gospodarstva EU i stabilnosti financijskih tržišta.

Ministri i guverneri raspravljali su o pripremama akcijskog plana za provedbu europske energetske politike. Taj bi plan trebalo usvojiti Europsko vijeće na proljetnom summitu 2007. godine. Prema mišljenju ministara i guvernera, plan bi morao uključivati pitanja koordinacije fiskalnih i drugih  politika kojima se odgovara na rast cijena nafte. Vanjska ranjivost europskog energetskog sustava trebala bi se smanjiti diverzificiranjem izvora, za što su nužne investicije. Europska investicijska banka i druge međunarodne financijske institucije stoga bi mogle imati važnu ulogu u provedbi plana. Zajednički interesi EU promicat će se i uvođenjem tržišnih načela, te jačanjem dijaloga s trećim zemljama.

Vezano uz globalnu konkurentnost, ministri financija i guverneri raspravljali su o ulozi financijskih tržišta u primicanju istraživanja i razvoja, inovacija i produktivnosti. Dogovorili su se o mjerama potrebnim za utvrđivanje i uklanjanje prepreka za učinkovitije djelovanje financijskih tržišta. Definirali su konkretne zadaće za Europsku komisiju, Europsku središnju banku i Odbor za financijske usluge.

Ministri i guverneri zadovoljni su ubrzanim rastom u EU u prvoj polovici 2006. godine, i rastom domaće potražnje.

Vezano uz stabilnost financijskih tržišta EU , ministri i guverneri dogovorili su daljnju suradnju između nadležnih institucija u državama članicama kako bi se ojačala stabilnost tržišta.

 

Više o tome: