naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
U Helsinkiju održan summit ASEM-a

Pod predsjedanjem finskog premijera Mattija Vahanena, u Helsinkiju je 10. i 11. rujna održan šesti summit ASEM-a (Asia-Europe Meeting), foruma za razvijanje suradnje između Azije i Europe u kojem sudjeluje 39 partnera uključujući države članice Europske unije, Europsku komisiju, 10 zemalja ASEAN-a, Kinu, Japan i Južnu Koreju.  

Na summitu je usvojena  odluka o proširenju te dvije deklaracije: o klimatskim promjenama i jačanju daljnje političke i gospodarske suradnje između dva kontinenta. 

Proširenje će povećati međunarodni značaj ASEM-a, u koji će  pristupanjem novih partnera biti uključeno gotovo 60 posto svjetske populacije. Novi partneri su Bugarska, Rumunjska, Indija, Mongolija, Pakistan te tajništvo ASEAN-a (Organizacija zemalja jugoistočne Azije).

Deklaracije o klimatskim promjenama usvojena je s ciljem davanje podrške Okvirnoj povelji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama te drugim mjerama za smanjenje otrovnih plinova u atmosferi koji stvaraju efekt staklenika.  

Deklaracija o suradnji sadrži mjere za jačanje suradnje između Europe i Azije. Europski i azijski premijeri i predsjednici također su raspravljali i o borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala, o globalnim zdravstvenim izazovima te o oživljavanju globalnih pregovora u sklopu Svjetske trgovinske organizacije, tzv. 'Doha runde'. 

Sljedeći summit ASEM-a održat će se u Pekingu 2008. godine. 

 

Više o tome:

  • Summit ASEM-a u Finskoj