naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Proračun za ruralni razvoj 2007.-2013.

Europska komisija je utvrdila iznose godišnjih proračuna za razvoj ruralnih područja za 25 država članica. Iznosi za svaku državu članicu utvrđeni su na temelju tri kriterija.  

Prvi, na temelju kojega su osigurana sredstva pojedinim regijama je postizanje konvergencije. Drugi je kriterij dosadašnji udjel  pojedine države članice u garantnom fondu EAGGF i u inicijativi EU za razvoj ruralnih područja Leader+. Konačno, dio sredstava (za osam država članica) dodijelilo je Europsko vijeće na temelju posebnih potreba pojedinih država članica.  


Ukupni proračun za ruralni razvoj u razdoblju 2007.-2013 je 77,66 milijardi eura. Najviše sredstava namijenjeno je Poljskoj (13,2 milijardi eura), a slijede Italija (8,3 milijardi) i  Njemačka (8,1 milijardu eura). Švedska, Finska, Danska, Nizozemska, Luksemburg, Irska i Cipar ne koriste sredstva Zajednice za ruralni razvoj. Nakon pristupanja Bugarske i Rumunjske odluka će se dopuniti, a sredstva za te dvije države su osigurana.  


U okviru nove financijske perspektive razvoj ruralnih područja financira se jedinstvenim instrumentom za financiranje i izradu programa iz Europskog fonda za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja (EARDF). Novi pristup ruralnoj politici fokusiran je na razvojne prioritete Europske unije te će donijeti bolju kontrolu i evaluaciju dodijeljenih sredstava sa jasnom raspodjelom odgovornosti između Europske komisije i država članica, koje će, zajedno sa regijama i lokalnom zajednicom, imati veći utjecaj u prilagodbi programa lokalnim potrebama. 

Fondovi za ruralni razvoj mogu se koristiti za povećanje konkurentnost poljoprivredne proizvodnje i šumarstva, za podupiranje projekata zaštite okoliša, ali i izvan tradicionalne poljoprivredne proizvodnje, za otvaranje novih radnih mjesta i poticanje poduzetništva u ruralnim područjima.  

 

Više o tome:


  • Ruralni razvoj: Komisija finalizirala godišnje financiranje država članica od 2007.-2013.