naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Tržišno natjecanje: bitumenski kartel kažnjen s 267 milijuna eura

Europska je komisija utvrdila da između 1994. i 2002. godine 14 poduzeća u Nizozemskoj fiksiralo cijene bitumena zbog čega su kažnjeni s 267 milijuna eura. Radi se o teškom kršenju načela tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu.

Članovi kartela – ili «bitumen overleg»,osam  proizvođača  i  šest građevinskih tvrtki su između sebe fiksirali cijene. Sam je kartel funkcionirao osam godina sve dok nizozemskim vlastima nije palo u oči da je bitumen u zemlji daleko skuplji od bitumena u ostatku zajedničkog EU tržišta. Fenomen je valjalo dublje ispitati i istraga je dovela do skupine , «bitumen overleg-a» skrojene da bi izvlačila nedozvoljene profite fiksiranjem cijena i aranžmanima učinjenim u užem krugu od nizozemskog tržišta i svih njegovih sudionika.

Iako  se radi o relativno malenom tržištu Nizozemske (16 milijuna stanovnika, ali oko deset posto površine zemlje pod cestama) kartel proizvođača  je dobio sedmu po visini kaznu ili 266,717 milijuna eura. Slučaj je interesantan i zbog suradnje nizozemskog tijela zaduženog za tržišno natjecanje ( Nederlandse Mededingingsautoriteit, Nma) i Europske komisije pa tvrtke u kartelu nisu dvostruko kažnjene. Komisija je radila svoj,  EU  dio posla budući da su proizvodi u Nizozemsku stigli iz tri države – članice, a nizozemske su vlasti pokrile i potom sankcionirale  samo domaći dio problema.

Članice kartela ugovorile su cijenu, znatno višu nego na europskom tržištu, a članice kartela kasnije su dobivale povrat sredstava i maksimalne popuste, naravno između sebe jer je «bitumen overleg» dugo i dobro i efikasno radio – za razliku od građevinara van kruga. Ovakvo je ponašanje «klasično kartelsko» a ne vrste kada svi  zajedno, kao grupa, nabavljaju određeni proizvod, presudila je Europska komisija. Cijenu su platili porezni obveznici budući da se ceste u Nizozemskoj grade iz državnog proračuna. Opravdanje zašto je kazna toliko visoka odražava narav EU zakona za kažnjavanje kartela. Riječ je o veoma ozbiljnom prekršaju svetosti zakona unutarnjeg tržišta što za sobom povlači visoku kaznu. 

Najveće su tvrtke dobile najveće kazne: Shell (109 mil eura), kome, k tome, nije prvi put da je uhvaćen na zabranjenom teritoriju djelovanja u kartelu, a to je otežavajuća okolnost. KWS ( Koninklijke Volker Wessels Stevin) , drugi član kartela, golema građevinska tvrtka,  svoju je kaznu dobila i jer je priječila istragu  (27 mil eura) te je, skupa sa Shellom, vodila kartel. Visok utjecaj na iznos kazne ima kooperacija «grešnika» - u slučaju bitumenskog kartela oni se nisu  iskazali spremnošću na suradnju što ih je koštalo poneki milijun eura više.

Najveća kazna za kartelsko ponašanje izrečena je 2001. godine Hoffmann-La Roche AG u iznosu 462,000,000 eura, dok je za povredu pravila tržišnog natjecanja rekorder  «Microsoft» s pola milijarde eura. (lsn) 

Više o tome:

Europska komisija: pitanja i odgovori o kartelima

Europska komisija: tržišno natjecanje: bitumenski kartel