naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Strategija EK za napredak na području inovacija

Europska komisija je u srijedu 13. rujna objavila program u 10 točaka namijenjen postizanju napretka na području inovacija kao glavnih pokretača bržeg razvoja europskog gospodarstva. Ovaj program bit će podloga za raspravu europskih lidera na neformalnom summitu koji će se 20. listopada održati u finskom Lahtiju.  


Program Europske komisije ističe povezivanje politika Europske unije i inovativne industrije na svim razinama kao ključnog elementa Lisabonske strategije za rast i zapošljavanje. Komisija također poziva države članica na jako političko vodstvo i poduzimanje potrebnih strukturnih reformi kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati. 


Na summitu Europskog vijeća ovog proljeća europski čelnici pozvali su Europsku komisiju da predstavi široku strategiju inovacija za Europu koja ulaganja u znanja pretače u proizvode i usluge. Komisijin odgovor se temelji na 10 prioritetnih akcija koje sadrže obrazovne sustave usmjerene na poticanje inovacija, formiranje Europskog tehnološkog instituta i jedinstvenog tržišta rada za istraživače, reformu istraživanja i razvoja, te oštriju zaštitu prava intelektualnog vlasništva. 


Komisija potiče države članice da povećaju na 3 posto izdvajanja iz BDP-a za istraživanje i razvoj kako bi se europsko gospodarstvo moderniziralo, što je dosad učinila samo nekolicina zemalja članica. Sporazum o novoj Financijskoj perspektivi, uključujući kohezijsku politiku, sedmi okvirni program za istraživanje i razvoj i okvirni program za inovacije (CIP) osiguravaju značajan financijski okvir za poticanje inovacije. 


Iako Europska unija ulaže značajna sredstva u jačanje inovacija, inicijative u okviru nastojanja oživljavanja Lisabonske agende, usmjerenu na razvoj gospodarstva EU u najkonkurentnije svjetsko gospodarstvo nisu još polučila značajnije rezultate. Jačanje globalne konkurentnosti europske ekonomije tražit će još više ulaganja u istraživanje, razvoj i otvaranje radnih mjesta za visokokvalificiranu radnu snagu.  


Više o tome:


Strategija EK za napredak na području inovacija