naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Bilateralni screening za poglavlje prometne politike

Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva za poglavlje 14. Prometna politika održat će se od 18. do 21. rujna 2006. godine u Bruxellesu, a u petak će se održati bilateralni screening za Transeuropske mreže. Prva, eksplanatorne, faze screeninga za ovo poglavlje održana je od 26. do 29. lipnja 2006. godine u Bruxellesu, kada su predstavnici Europske komisije predstavili su pravnu stečevinu EU (acquis communautaire) u tom području.

Tijekom prvog dana bilateralnog screeninga za ovo poglavlje hrvatski stručnjaci  predstavit će  stanje i razinu usklađenosti kao i administrativni okvir za provedbu zakonodavstva  u području cestovnog prometa. Raspravljat će se o pitanjima poput pristupa tržištu prijevoza roba i putnika cestom, odredabi o cijenama i fiskalnim pravilima kao i socijalnim, tehničkim, te sigurnosnim uvjetima u cestovnom prijevozu. Također, bit će predstavljene i odredbe hrvatskog zakonodavstva koje reguliraju tehničke uvjete prijevoza opasnih tvari u cestovnom, željezničkom prometu i prometu unutarnjim plovnim putovima kao i imenovanje i osposobljavanje sigurnosnih savjetnika.

Drugi dan analitičkog pregleda usklađenosti hrvatska će delegacija predstaviti strukturu, administrativni, te zakonodavni okvir u području željezničkog prometa, posebice u pitanjima poput pristupa tržištu i infrastrukturi u željezničkom prometu, standardizaciji računa željezničkih poduzeća, tehničkih i sigurnosnih uvjeta, te interoperabilnosti u željezničkom prometu. Također, biti će predstavljena i struktura odvijanja kombiniranog prometa.

Trećega dana screeninga hrvatski će stručnjaci predstaviti administrativni okvir i zakonodavstvo RH u području pomorskog prometa i prometa unutarnjim plovnim putovima. Pa će tako biti predstavljeni propisi koji reguliraju  pristup tržištu u pomorskom prometu, sustav državnih potpora u pomorstvu, upravljanja pomorskim lukama, tehničke i socijalne uvjete u pomorskom prometu, te pravila vezana uz posadu broda. Poseban osvrt dat će se i na sigurnosna pravila koja reguliraju nadzor države zastave i države luke, zatim djelovanje klasifikacijskih društava, nadzor pomorskog prometa, sigurnosnu zaštitu luka, tehničke zahtjeve kao i pravila koja reguliraju zaštitu morskog okoliša. 

Posljednjega dana screeninga bit će predstavljen zakonodavni okvir u području državnih potpora i pravila tržišnog natjecanja sa posebnim osvrtom na sustav državnih potpora u pomorskom,  zračnom i kopnenom prometu.

Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, kao što je uobičajeno, Europska će komisija izraditi Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u poglavlju Prometna politika. 

 

Raniji članak: Nastavak screeninga: promet, transeuropske mreže, financijski nadzor