naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Najavljeno glasanje o genetski modificiranoj uljanoj repici i Mađarskoj zabrani

(Hina/Reuters) -  Vlade članica Europske unije morat će sljedećeg tjedna donijeti dvije ključne odluke na području genetski modificirane hrane, pri čemu će morati voditi računa o opasnosti od prodora neodobrenih genetskih modificiranih proizvoda u Europu.

Rasprava će se voditi u ponedjeljak, 18. rujna, na odboru stručnjaka EU za biotehnologiju, na čijem će se dnevnom redu naći nacrt naputka Europske komisije Mađarskoj da ukine zabranu genetski modificiranog kukuruza koji je proizveo američki biotehnološki koncern Monsanto.

Mađarska je kao jedan od najvećih proizvođača žitarica u EU prva u istočnoj Europi zabranila genetski modificirane usjeve i prehrambene proizvode, zakonom zabranivši sadnju Monsantova kukuruza MON 810 u siječnju 2005.

Presedan za zabrane genetski modificiranih organizama u pojedinim članicama EU postavljen je 1997. a do 2000., pet je članica EU zabranilo određene sorte genetski modificiranih usjeva na svom teritoriju. Potom je u lipnju 2005. Europska Komisija pokušala ishoditi ukidanje svih zabrana ali se suočila s ministrima za zaštitu okoliša članica EU, koji su odbacili prijedlog da spomenutih pet zemalja (Austrija, Francuska, Njemačka, Grčka i Luksemburg) ukine zabranu.

Europski propisi dopuštaju takve zabrane pod uvjetom da su znanstveno utemeljene. Ako se Europska komisija ne složi s navedenim znanstvenim argumentima, može pokušati utjecati na njezino ukidanje.

Nadalje, u ponedjeljak će i ministri poljoprivrede članica EU morati donijeti odluku o odobrenju nove vrste genetski modificiranog usjeva, a riječ je o uvozu raznih genetski modificiranih sorti uljane repice koju proizvodi njemačka kompanija Bayer. Zahtjev Bayera usmjeren je na odobrenje isključivo industrijske obrade sorti Ms8, RF3 i hibrida te dvije sorte, koja podrazumijeva primjenu u stočnoj hrani. U  tom slučaju Komisija će po važećim propisima moći odobriti uvoz tih proizvoda za razdoblje od 10 godina.