naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska Komisija najavljuje viši plafon državnih jamstava MSP-u

(Hina/Reuters) - Europska komisija najavljuje kako će odrediti 1,7 milijuna eura kao plafon za vladina kreditna jamstva malim i srednjim poduzećima o kojima nije potrebno izvješćivati nadležno tijelo EU za kontrolu državne pomoći. Naime, vladina kreditna jamstva olakšavaju manjim tvrtkama podizanje kredita za potrebe ulaganja, što Komisija smatra ključnim za poticanje inovacija i otvaranje novih radnih mjesta.


Europska Komisija će objaviti odgovarajući prijedlog u srijedu, 20. rujna a očekuje se da će ga male kompanije i većina članica Europske unije dobro prihvatiti. Trenutno taj plafon određuju same članice.


Plafon za takozvanu de-minimis potporu predstavlja omekšavanje ranijeg stajališta EK koja je predložila podizanje odgovarajućeg plafona s važećih 100 tisuća na 200 tisuća eura.  Treba naglasiti da de-minimis potpora predstavlja državnu potporu malim i srednjim poduzećima čija ukupna vrijednost u trogodišnjem razdoblju po važećim europskim propisima ne smije prijeći 100 tisuća eura i ne utječe na trgovinu i tržišno natjecanje.