naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Spore gospodarske reforme mogle bi ugroziti opstojnost Eurozone

U utorak 19. rujna 2006. ugledni londonski Centar za Europske reforme (CER) objavio je izvještaj pod naslovom “Dali će se Eurozona raspasti?”. U izvještaju se tvrdi da uspostava Europske monetarne unije nije potaknula napredak u reformama koje su nužne kod uspostave jedinstvene valute, već je rezultirala  „samozadovoljstvom“ nacionalnih vlada koje su prestale osjećati potrebu za provođenjem nepopularnih gospodarskih mjera.

Rezultat ovakvog stanja je, navodi se, opasnost da bi Italija kao najsporije među velikim europskim gospodarstvima mogla biti prisiljena napustiti Eurozonu, jer bi se gospodarski troškovi ostanka mogli pokazati većim od troškova izlaska. Izvještaj daje ocjenu prema kojoj izgledi za talijansko napuštanje Eurozone, kao posljedica nemogućnosti zemlje da povrati konkurentnost, iznose čak 40%. 

Među najveće gospodarske probleme Italije ubrajaju se manjak konkurentnosti unutar većeg dijela uslužnog sektora, te malobrojna ulaganja. Ipak, navodi se kako je vjerojatno najveći problem talijanskog gospodarstva upravo nepostojanje svjesnosti o prisutnosti gospodarske krize. Kao recept za popravljanje situacije niske produktivnosti i stalne visoke inflacije nude se reforma proračuna, liberalizacija uslužnog sektora te uvođenje veće fleksibilnosti na tržištu rada.

Ocijenivši kako su šanse za gospodarski oporavak zemlje tek 20%, izvještaj naglašava da bi talijansko napuštanje eura moglo za sobom povući i druge zemlje kao što su Španjolska i Portugal, koje sučeljene s najedanput konkurentnom Italijom ne bi mogle ostati u zoni eura. Talijansko ispadanje vjerojatno bi rezultiralo zahtjevom od strane Francuske ili Njemačke za uvođenjem trgovinskih barijera na uvoz iz Italije, što bi, ukoliko izostane protivljenje Europske komisije, moglo voditi ka polaganom kolapsu jedinstvenog tržišta.

Izvještaj navodi da će usmjeravanje Europske monetarne unije na sigurni put, kako bi se izbjegao izloženi crni scenarij, ovisiti prije svega o gospodarskim promjenama u Njemačkoj kao najvećoj zemlji Eurozone. Njemačka trenutačno previše ovisi o rastu temeljenom na izvozu, dok je za uspjeh Eurozone potrebno osigurati rast kao izvor potražnje. 

 

Više o tome:

  • eobserver: Eurozona could fall apart due to slow economic reforms
  • Centre for European Reform: Will the eurozone crack?