naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Tržišno natjecanje u EU: visoka kazna za kartel bakrenih okova

Kartelu proizvođača bakarnih okova malo je nedostajalo da osvoji neslavno prvo mjesto po visini kazne za dogovaranje cijena čime su se ogriješili o članak 81. važećeg Ugovora kojim se izričito zabranjuju “ograničavajuće poslovne aktivnosti” na unutarnjem tržištu EU. Kartel će morati platiti 314.7 milijuna eura ili petu po visini kaznu u povijesti borbe s kartelima, a ta sredstva uči će u proračun EU. Naročito je značajan dio kazne odmjeren za četiri od jedanaest tvrtki uhvaćenih u prekršaju koje su nastavile praksu dogovaranja cijena i nakon što su Komisijini inspektori otvorili istragu, što im je donijelo 60 posto višu kaznu od predviđene.

Pravila EU predviđaju da se kazna ublaži ili čak oprosti svima koji bez rezervi participiraju u istragama o namještaju cijena i poslova te priznaju vlastitu odgovornost. S druge strane, ustrajni prekršitelji suočavaju se s pojačanim kaznama. Kazne su također više u slučaju opetovanog kršenja slova Ugovora. Praksa “zviždača” korisna je u istragama, pa je tako imunitetom nagrađena američka članica skupine  zato što je upozorila na kartelsko ponašanje (sinkroniziranje politike određivanja cijena, razmjenjivanje povjerljivih podataka o kupcima i o trendovima na tržištu).

Inspekcije Europske komisije počele su ulijevati strah među potencijalnim prekršiteljima. Akcije inspekcija ponekad se događaju u prava “filmska” vremena, vikendom ili čak noću, a Komisija nikada ne komentira upade, osim što kaže da su se dogodili. Koliki je posao pohvatati konce kartela i dokazati dogovaranje cijena za određeni spektar proizvoda ilustrira podatak da dosje kartela bakrenih okova sadrži osamdesetak tisuća stranica. Usporedbe radi, toliko papira traži sadržaj kompletne zajedničke pravne stečevine EU.

Ima slikovitih detalja u onome što su pronašli inspektori, poput podatka da su sve tvrtke u kartelu imale svoje šifre i da su detalji međusobnog dogovaranja cijena i popusta bili napisani na običnim papirićima, često rukom. Karteli vole Europu bez granica, ovaj najnoviji kažnjeni okupio je tvrtke iz Francuske, Grčke, Njemačke, Španjolske, Nizozemske, Velike Britanije, Italije, Portugala i Švedske te “zviždača” iz SAD-a. Krajem siječnja 2001. pripadnici kartela sastali su se u Parizu kako bi usuglasili poskupljenje proizvoda i to u detalje, od zemlje do zemlje i od tvrtke do tvrtke. Na sastanku u Parizu dogovorena je i prodaja jedne tvrtke drugoj, uz aranžman koji je u velikom luku obišao zakone i pravila ponašanja na unutarnjem tržištu EU te je kao takav utjecao i na konačni iznos novčane kazne.

L.S.N.