naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija upozorila nove članice da se više koriste fondovima EU

(Hina) - Komisija je jučer, 21. rujna, upozorila nove članice Europske unije da presporo iskorištavaju strukturnu pomoć koja je ključna za njihov gospodarski razvoj.

Novac iz Strukturnih fondova koji se doznačuje novim članicama dosegnuo je 9,5% ukupnog proračuna tih zemalja, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu, kada je taj postotak iznosio 6,6%. Deset zemalja koje su se Uniji priključile prije dvije godine iskoristile su samo 26,2% pomoći EU za regionalni razvoj koja je bila namijenjena za razdoblje od 2004-2006. Na osobite poteškoće u korištenju sredstava iz Strukturnih fondova naišle su Češka i Poljska.

Sredstva alocirana za razdoblje od 2004-2006. nemaju krajnji rok za korištenje, no od 2007. svaka će zemlja imati rok do dvije godine za povlačenje sredstava iz proračunske linije za konkretnu godinu, tako da bi novac mogao biti izgubljen ne bude li iskorišten. Komisija vjeruje da bi sredstva iz Strukturnih fondova, pod uvjetom da se apsorbiraju na odgovarajući način, mogla stvoriti 2,5 milijuna novih radnih mjesta u slabije razvijenim regijama država članica kao i veći gospodarski rast. Najveći dio novca u prošloj godini iskoristile su Grčka, Portugal i Baltičke zemlje, dok su najveći doprinos u fondove dale Nizozemska, Švedska i Njemačka.


Fondovima Europske unije koji se koriste za izgradnju autocesta, čišćenje okoliša od zagađivača, obuku radne snage i poticanje znanstvenih istraživanja, teško se pristupa zbog složenih birokratskih procedura stvorenih iz straha od optužbi za loše upravljanje novcem poreznih obveznika. Korištenje pomoći dodatno otežava  i politička nestabilnost unutar država članica.