naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Unutrašnje tržište: ključni čimbenik EU

Europski građani, tvrtke i vlade smatraju da unutarnje tržište Europske unije ima ključnu ulogu u suočavanju Europe s aktualnim izazovima, ali i da ga treba unaprijediti te da mu treba jasna vizija budućnosti. Tako glasi zaključak konzultacija Europske komisije o budućoj politici unutarnjeg tržišta koji je otpočele u travnju ove godine.


Europska unija razvila se iz unutarnjeg tržišta koje danas predstavlja najveće gospodarstvo na svijetu sa 460 milijuna potrošača i BDP-om od 10 tisuća milijardi eura, prema podacima iz 2004. U prvih deset godina postojanja (od 1. siječnja 1993.), unutarnje tržište pridonijelo je otvaranju 2,5 milijuna novih radnih mjesta i povećanju vrijednosti BDP-a za 877 milijardi eura.


Rezimirajući rezultate javnih konzultacija Komisija je izdvojila sljedeća područja kojima bi u budućnosti trebalo posvetiti veću pozornost: poticanje pristupanja tržištu i inovacija, bolji zakonodavni okvir, bolja provedba i primjena propisa, znatnije uzimanje u obzir globalnog konteksta te bolje informiranje javnosti.


Sudionici konzultacija kazali su kako podržavaju unutarnje tržište kao ključni element  Europske unije, no naglašavaju da ono nije potpuno, primjerice u područjima kao što su intelektualno vlasništvo, usluge, financijske usluge građanima te promet i energetika. Kako bi unutarnje tržište nastavilo s dobrim rezultatima, mnogi smatraju da bi trebalo više pogodovati inovacijama, uvažavati potrebe malih tvrtki i uzimati u obzir izazove globalizacije.


Komisija je pozvana da razradi jasnu i detaljnu viziju budućnosti unutarnjeg tržišta što je najavljeno za 2007. kao i da potraži nove instrumente za daljnju integraciju tržišta; u većoj sinergiji s drugim politikama poput politike konkurentnosti.


Pozdravljaju se napori koje Komisija ulaže radi bolje regulacije. Tako je primjerice pozdravljena nedavna najava da će propisi o unutarnjem tržištu biti revidirani do 2009., pri čemu će neki od njih biti pojednostavljeni a neki ukinuti kako bi se troškovi birokracije srezali za četvrtinu. Istovremeno potrošači i sindikati zatražili su od Komisije da ih se više uključi u kreiranje politika.


Provedba i primjena propisa unutarnjeg tržišta ocjenjuje se ključnom, te mnogi naglašavaju da bi Komisija i zemlje članice trebale dijeliti odgovornost. Komisiju mnogi pozivaju da preuzme vodstvo i inicijativu na tom području. Upućeni su i pozivi za boljim informiranjem i komuniciranjem s javnosti o unutarnjem tržištu, prije svega na nacionalnoj i lokalnoj razini.


 

Više o tome:

  • Rapid: EU citizens, businesses and governments give their views on future of the Single Market
  • Unutrašnje tržište: Future Single Market policy