naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
London najavio ograničenja za bugarske i rumunjske radnike

Britanski ministar unutarnjih poslova John Reid najavio je kako bi i nakon stupanja Bugarske i Rumunjske u punopravno članstvo Unije, državljanima ovih zemalja pristup tržištu rada u Velikoj Britaniji mogao ostati ograničen.

Pitanje otvaranja tržišta rada za Bugare i Rumunje Reid je postavio u kontekst borbe protiv organiziranog kriminala porijeklom iz ove dvije zemlje. Ministar je naglasio da treba pažljivo razmotriti sve implikacije nadolazećeg proširenja, kako bi se osiguralo funkcioniranje sigurnosnih mehanizama  na svim razinama, te kako bi se potencijalnom migracijom moglo pošteno i stručno upravljati.

Velika Britanija zajedno s Irskom i Švedskom otvorila je tržište rada državljanima novih država članica iz srednje i istočne Europe odmah nakon povijesnog proširenja u svibnju 2004. Finska, Španjolska, Portugal i Grčka odlučile su učiniti isto dvije godine kasnije, dok im se pred dva mjeseca pridružila i Italija.

Kao posljedica otvaranja tržišta rada u posljednje dvije godine u Britaniji je evidentirano 427.000 radnika iz novih država članica. Usprkos učestalim tvrdnjama o pozitivnom učinku imigranata s Istoka po nacionalno gospodarstvo, izjave najviših britanskih dužnosnika uoči nadolazećeg proširenja na Bugarsku i Rumunjsku izgleda da najavljuju kraj politike “otvorenih vrata”.

Ipak, iako je uglavnom na nacionalnim vladama da odluče hoće li ograničiti pristup nacionalnom tržištu rada, Bugari i Rumunji kao državljani Europske unije od datuma ulaska njihovih zemalja u punopravno članstvo moći će slobodno putovati, živjeti, te djelovati kao poduzetnici u bilo kojem dijelu Europske unije.