naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Neuspjeh sastanka ministara pravosuđa EU u Tampereu

Neformalni sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU u Fiskom Tampereu, od 20.-22. rujna završio je bez dogovora o nužnim novim koracima u smjeru učinkovitijeg odlučivanja o pitanjima policijske i pravosudne suradnje u kaznenim pitanjima.


Sastankom su dominirale teme borbe protiv ilegalne imigracije, suzbijanja terorizma i prekograničnih policijske aktivnosti. Finsko predsjedništvo EU-a predstavilo je na sastanku inicijativu koja predviđa da EU pokriva značajan dio troškova zemalja članica u zbrinjavanju ilegalnih imigranata i azilanata. Ipak, da bi to bilo moguće, potrebno je uspostaviti učinkovit sustav registracije tih osoba, utemeljen na biometrijskim podacima i na postojećoj bazi EURODAC, a imigracijske i pogranične vlasti trebale bi u potpunosti primjenjivati zajedničke europske propise za to područje.


U svjetlu nedavnih uhićenja terorista u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Danskoj, europski ministri razmatrali su konkretne mjere za učinkovitiju borbu protiv terorizma, poput bolje razmjene podataka o putnicima u zračnom prometu, jače kontrole ručne prtljage koja se unosi u zrakoplove, poticanja istraživanja novih vrsta eksploziva, uključujući tekuće, i uspostave posebne baze podataka o eksplozivima, te jače kontrole internetskih stranica koje potiču radikalizam. Tijekom svojeg predsjedanja, Finska će se zauzimati da EU pojača razmjenu informacija koje se odnose na radikalizaciju i regrutiranje terorista, poboljša mjere za otkrivanje eksploziva i njihove dostupnosti te razmjenu podataka o praćenju korištenja Interneta u terorističke svrhe, kao i obavještajnih podataka i informacija o kaznenim istragama.


Važeći Ugovori "dopuštaju" da se odluke o tim pitanjima donose kvalificiranom većinom, u postupku suodlučivanja s Europskim parlamentom. Odluke o policijskoj i pravosudnoj suradnji u kaznenim pitanjima trenutačno se mogu donositi samo ako se slože sve zemlje članice, što otežava napredak u tim pitanjima jer svaka zemlja uloženim vetom može otežati daljnji proces. Reforma koju Vijeće EU-a prethodno mora jednoglasno odobriti, predstavljala bi značajnu promjenu u procesu donošenja odluka u Uniji. Kvalificirana većina može se koristiti u pitanjima koja se odnose na imigraciju, kontrolu granica i vize, dok je za policijsku suradnju potreban konsenzus.


Njemačka i Irska usprotivile su se prijedlogu Europske komisije i predsjedništvu Finske o ukidanju veta i uvođenju klauzule 'passarelle' na spomenutim područjima čime bi se uvele nužne promjene u postojeći Ugovoro EZ, bez potrebe sazivanja međudržavne konferencije. Njemačka zbog vlastitih ustavnih problema nije spremna na kompromis, a osim toga smatra da bi 'passarelle' mogao narušiti sve dosadašnje njemačke napore za usvajanje europskog Ustava - koji je jedan od ciljeva Njemačke čije predsjedanje EU započinje u siječnju 2007.  Stajalište je Njemačke da još uvijek treba zadržati pravo veta država članica na neka područja pravosudne i policijske suradnje u kaznenim pitanjima te da se proces glasovanja i odlučivanja u tom području neće mijenjati niti narednih godina.


 


 Više o tome: 

  • Finsko predsjedništvo EU – Neformalni ministarski sastanak – pravosuđe i unutarnji poslovi – Tampere, 20.-22. rujna 2006
  • Euobserver – Nacionalni veto u pravosuđu preživio sastanak u Tempereu
  • EurActiv – Pravosudni veto ostaje i nakon Tamperea
  • Europska komisija – Pravda, sloboda i sigurnost
  • EnterEurope - EURODAC: zajednička baza biometrijskih podataka