naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Udruge za zaštitu okoliša osuđuju postupke Europske komisije

Procjena Europske komisije da zajamčene cijene energije iz obnovljivih izvora u Luksemburgu narušavaju tržišno natjecanje izazvala je oštre reakcije europskih udruga za zaštitu okoliša. Europski ured za okoliš (European Environmental Bureau - EEB), najveća europska federacija udruga za zaštitu okoliša na svojoj je godišnjoj skupštini održanoj u Bruxellesu 23. rujna usvojila rezoluciju kojom traži hitnu obustavu postupka Komisije protiv Luksemburga. Pokretanje postupka ocjene prihvatljivosti državne potpore protiv Luksemburga u suprotnosti je s ciljem promicanja obnovljivih izvora, održivog razvoja i onemogućava postizanje ciljeva Kyoto protokola, smatra EEB.

Prema direktivi iz 2001, EU je kao cilj identificirala povećanje udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora na 21%. Države članice mogu same odabrati način promicanja obnovljivih izvora. Uglavnom se koriste dva mehanizma. Prvi obvezuje operatore prijenosne mreže da kupe energiju iz obnovljivih izvora po unaprijed utvrđenoj (višoj) cijeni od tržišne, a drugi je sustav kvota (tzv. 'zeleni certifikati') , u kojem vlade propisuju minimalni udio energije koji se proizvodi iz obnovljivih izvora.

Komisija smatra da se prvi sustav mora prikazivati kao državna pomoć, što je potvrđeno i odlukom o primjeni tog sustava u Austriji. Prikazivanje zajamčenih cijena državnom potporom  stvara poteškoće kad se radi o uvezenoj energiji, što je slučaj u Luksemburgu. U Luksemburgu se primjenjuje sustav kompenzacije razlike u cijeni između „zelene“ i konvencionalne energije kupcima. Komisija smatra da je takav sustav, ako se radi o energiji proizvedenoj u nekoj drugoj državi članici koja ne primjenjuje identični sustav, ilegalan, tj. da primjena tog sustava za prekogranično trgovanje predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć.

Konkretno, Komisija smatra da Greenpace Energy, dobavljač alternativnih oblika energije iz Njemačke, prima državnu potporu Nizozemske, a da to predstavlja nedozvoljenu praksu. EEB smatra da takvo postupanje Komisije onemogućava primjenu kreativnih rješenja za promicanje alternativnih izvora energije i da njime Komisija štiti velike proizvođače na uštrb odgovornog ponašanja prema obnovljivim izvorima. Stoga se zalaže za hitnu promjenu pravila o prekograničnoj državnoj pomoći.

  

Više o tome:

  • Europski ured za okoliš: Šokantna odluka – Komisija nalaže državama članicama da prestanu subvencionirati obnovljive izvore
  • Europska komisija: Državna pomoć - Komisija odobrava potporu zelenoj energiji u Austriji