naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Završen screening za proračunske i financijske odredbe

Hrvatska je u srijedu, 27. rujna u Bruxellesu završila bilateralnu fazu screeninga za Proračunske i financijske odredbe, poglavlje koje pokriva uplate zemalja članica u zajednički europski proračun. Tijekom prve, eksplanatorne, faze screening-a za ovo poglavlje, održane 6. rujna 2006. godine u Bruxellesu, predstavnici Europske komisije predstavili su pravnu stečevinu EU u ovom području. U ovom poglavlju nema direktiva koje treba unositi u nacionalno zakonodavstvo, nego se sastoji samo od uredbi koje se izravno primjenjuju u svim državama članicama. 


Europskoj uniji od carinskih prihoda pripada oko 75%, a od poreza na dodanu vrijednost izdvaja se dio koji može iznositi maksimalno pola posto od osnovice za obračun PDV-a. Treći izvor prihoda, utvrđuje se u razgovorima između zemalja članica i Europske komisije nakon što se utvrdi koliki su rashodi i prihodi te koliko još nedostaje u proračunu.


Ovo poglavlje regulira područje uplata zemalja članica u zajednički proračun Europske unije, dok poglavlje Regionalna politika i strukturni instrumenti pokriva tijek novca u suprotnom smjeru - iz europskog proračuna u zemlje članice. Nijedna od 10 novih zemalja članica koje su u Europsku uniju ušle 2004. nije neto-uplatiteljica, to jest, u europski proračun manje uplaćuje nego što iz njega dobije.


Hrvatsku u ovom području u budućnosti očekuje još niz sastanaka s predstavnicima Europske komisije da bi se pojasnile neke tehničke pojedinosti oko izračuna,  a osim toga Hrvatska mora obaviti sve tehničke i administrativne pripreme za transfer sredstava. Prema dosadašnjoj praksi, ovo poglavlje bi se trebalo zatvoriti posljednje, prije samog potpisivanja ugovora o pristupanju.

 

Korisni linkovi: 

 

HINA