naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatski Sabor o nizu 'europskih' zakona po hitnom postupku

Na dnevnom redu 22. sjednice zastupnici hrvatskoga Sabora raspravljat će se o nizu 'europskih’ zakona po hitnom postupku. Prvi je na redu prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Hrvatske i Europske Unije o sigurnosnim postupcima za razmjenu tajnih podataka. Riječ je o Ugovoru kojeg je ministrica vanjskih poslova potpisala s visokim povjerenikom EU za vanjsku politiku, Javierom Solanom, još 10. travnja 2006. u Luksemburgu, na temelju odluke Vlade iz veljače o.g.

Osnovni cilj donošenja ovog Zakona je stvaranje temeljnog pravnog okvira kojim se u odnosima Hrvatske i EU definiraju postupci i pravila koje bi obje strane trebale poštivati u postupku razmjene tajnih podataka, kao i tijela koja će osiguravati i nadzirati odgovarajuću provedbu Ugovora. Ugovorom su uređena pitanja vezana uz način međusobne komunikacije, obavezu čuvanja tajnih podataka koje jedna stranka priopćuje drugoj ili jedna strana drugoj predaje, obaveze zaštite tih podataka, te sigurnosna tijela koja će biti zadužena za provedbu Ugovora, kao i nadzor nad provedbom ovoga Ugovora. S hrvatske strane će za izradu sigurnosnih dogovora za zaštitu i čuvanje tajnih podataka koji se dostavljaju Hrvatskoj biti odgovoran Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, a o sigurnosti tajnih podataka koji se iz Hrvatske dostavljaju EU brinut će Ured za sigurnost Glavnog tajništva Vijeća i Uprava za sigurnost Europske komisije.

Osim toga, na dnevnom je redu i prijedlog Zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumijevanju između Hrvatske i Europske Zajednice o sudjelovanju Hrvatske u višegodišnjem programu zajednice u području energije: "Inteligentna energija u Europi" (2003-2006). Sabor će također po hitnom postupku raspravljati o važnim izmjenama i dopunama postojećih Zakona – ponajprije o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku te o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otpadu.