naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Dva mjerila za poglavlje sloboda kretanja radnika

Finsko predsjedništvo Europske unije izvijestilo je hrvatsku Vladu da su u poglavlju Sloboda kretanja kapitala uvedena dva mjerila (benchmarks), koja će trebati ispuniti da bi se pregovori o tom poglavlju mogli otvoriti.


Na prijedlog Europske komisije, Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER), kojeg čine veleposlanici država članica, odlučio je uvesti dva mjerila za otvaranje pregovora o tom poglavlju. Da bi se pregovori mogli otvoriti, Hrvatska će morati donijeti akcijski plan za borbu protiv pranja novca.


Drugo se mjerilo odnosi na provedbu odredbi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kojima se regulira promet nekretnina za strance. Od Hrvatske se u drugom mjerilu ne traži ispunjavanje nikakvih novih zahtjeva, nego se traži da se postojeće procedure provode potpuno i učinkovito.  


Hrvatska se u članku 60. SSP-a obvezala da će u roku od četiri godine od stupanja Sporazuma na snagu, odnosno do 2009., liberalizirati tržište nekretnina za strance, koji i do tada mogu stjecati nekretnine prema načelu reciprociteta.


HINA