naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila rezultate Eurobarometrovog istraživanja o zaštiti potrošača na unutarnjem tržištu

U srijedu 27. rujna 2006. Komisija je objavila rezultate Eurobarometrovog istraživanja o zaštiti potrošača na unutarnjem tržištu (Eurobarometar 252). Riječ je o istraživanju provedenom tijekom veljače i ožujka 2006. kojim je zahvaćeno 25.000 ispitanika iz raznih dijelova Unije. Istraživanje pokazuje da je u posljednjih nekoliko godina došlo do povećanja prekogranične kupovine od strane građana. Unutar posljednjih 12 mjeseci čak 25% građana Unije obavilo je kupovinu u nekoj drugoj državi članici, što je znatno više u odnosu na 2003. kada je ovaj postotak iznosio 12%.  

Kupovina putem Interneta postaje sve popularnija, te je u posljednjih 12 mjeseci čak 27% građana obavilo kupovinu na ovaj način. Ipak, porast povjerenja u Internet ostao je zatvoren unutar nacionalnih granica, te se na ovaj vid kupovine u nekoj drugoj državi članici odvažilo tek 6% građana. Za 42% ispitanih potrošačka prava najbolje se čuvaju putem jasnog i transparentnog određivanja cijena, dok za njih 35% najbolju garanciju zaštite daje mogućnost vraćanja kupljenih proizvoda u određenom roku.

 

Više o tome: