naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Najveći rast BDP-a u eurozoni u posljednjih šest godina

Prema podacima koje je  u ponedjeljak 2. listopada objavila Europska komisija u svom tromjesečnom izvještaju, godišnja stopa rasta BDP-a u eurozoni dosegnula je u prvoj polovini 2006. najvišu razinu u proteklih šest godina.


Domaća potražnja napokon se oporavila i postala glavni pokretač ekonomskog rasta. U uvjetima poboljšanog stanja na tržištu rada i pada cijena nafte, kratkoročna gospodarska prognoza mogla bi na kraju ispasti bolja no što se očekivalo.


Međutim, izvješće Komisije upozorava na snažne oscilacije cijena dionica potkraj proljeća koje ukazuju na pojačane rizike povezane s makrofinancijskim okruženjem koji prijete rastu.


Strukturalne reforme i stabiliziranje plaća u eurozoni podigli su razinu zaposlenosti, ali, zaključuje se u izvješću, moguće je i dodatno poboljšati funkcioniranje tržišta rada.


Prema privremenoj rujanskoj prognozi Europske komisije očekuje se da će rast u eurozoni u 2006. dosegnuti 2,5 posto, što je 0,4 postotna boda više u odnosu na proljetnu prognozu.


 


Više o tome:


  • Europska komisija:  Rapid: Najveći rast BDP-a u eurozoni u posljednjih šest godina