naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Izbori u Austriji: desne euroskeptične stranke bilježe porast

Iako su sva predizborna predviđanja tvrdila suprotno, na parlamentarnim izborima koji su u nedjelju 1. listopada 2006. održani u Austriji, Wolfgang Schüssel i njegova Narodna stranka (ÖVP) doživjeli su težak poraz.

Narodna stranka uz podršku 34,2% glasača što je za 8% manje u odnosu na  prethodne izbore, osvojila je drugo mjesto. Izbornu pobjedu odnijela je Socijaldemokratska stranka (SPÖ) zadobivši podršku 35,7% građana. Predsjednik Socijaldemokratske stranke Alfred Gusenbauer najvjerojatnije će postati novi austrijski kancelar, no sve analize upućuju na neminovnost stvaranja velike koalicijske vlade između socijaldemokrata i narodnjaka po uzoru na Njemačku.

Zabrinjava činjenica da značajan uspjeh na austrijskim izborima bilježi desno pozicionirana i euroskeptična Slobodarska stranka (FPÖ) kao i ekstremno desna Koalicija za budućnost Austrije (BZÖ). Slobodarska stranka poznata po brojnim euroskeptičnim stavovima među kojima je i otvoreno protivljenje turskom članstvu u EU, osvojila je 11,2% glasova. Težište kampanje Slobodarska stranka stavila je na protu-imigracijski program, čijom bi primjenom došlo do radikalnog smanjivanja broja imigranata u Austrij. Zastupnička mjesta s 4,2% osvojenih glasova osigurala je i prošle godine osnovana Koalicija za budućnost Austrije (BZÖ). Koaliciju koju brojni analitičare drže za još desniju od Slobodarske stranke predvodi bivši lider Slobodnjaka Jörg Heider. 

Kada je 2000. Slobodarska stranka predvođena Jörgom Heiderom ušla u Schüsselovu vladu, ostale države članice EU odlučile su uvesti sankcije protiv Austrije kako bi ju diplomatski izolirale. Ove neučinkovite sankcije međutim ubrzo su ukinute, a Wofgang Schüssel postao je uvaženi lider na političkoj sceni EU. Schüssel je iskoristio austrijsko predsjedanje Unijom kako bi ponovno aktualizirao pitanje Europskog ustava, dok je  u samoj Austriji uspješno provodio gospodarske reforme u skladu s Lisabonskom strategijom EU. Ipak, kao i u slučaju slovačkog premjera Dzurinde, Schüssel nakon uspješno provedenih reformi nije uspio izvojevati izbornu pobjedu. Više o tome: 

  • Euobserver
  • Euractiv