naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Prema jednostavnijem CAP-u

U Briselu se 3. i 4. listopada održava konferencija o pojednostavljenju Zajedničke poljoprivredne politike (CAP). Na konferenciji su sudjelovala dva člana Komisije - za Mariann Fischer Boel za poljoprivredu i ruralni razvitak i Günter Verheugen, za poduzetništvo i industriju.

Očekuje se da će rezultati konferencije pomoći pojednostavljenju CAP-a – na političkoj i tehničkoj razini. Tehnička pojednostavljenja trebala bi se odraziti u  pripremi zajedničke organizacije tržišta, čiji se prijedlog očekuje u prosincu. Politička pojednostavljenja trebala bi dovesti do revizije politika i njihovog pojednostavljenja, te smanjivanja administrativnih postupaka za poljoprivrednike i nacionalne administracije.

CAP čini najveći dio propisa EU. Stoga je pojednostavljenje CAP-a važno za pojednostavljenje acquis-a, što je među ciljevima Lisabonske strategije. Predviđene mjere uključuju uspostavu jedne zajedničke organizacije tržišta (umjesto postojeće 21 organizacije tržišta), ukidanje veze između proizvodnje i potpore, razvoj politike ruralnog razdoblja, te uvođenje jednistvenog programiranja i financijskog upravljanja.

 

Više o tome: 

  • Europska komisija: izvještaj za medije: Komisija želi jednostavniju Zajedničku poljoprivrednu politiku 
  • Europska komisija: izvještaj za medije: Govori Mariann Fischer Boel i Güntera Verheugena