naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sastanak ministara obrane u Finskoj

Europski ministri obrane okupili su se u finskom Leviju 2. i 3. listopada na neformalnom sastanku na kojem su raspravljali o budućnosti europskih obrambenih snaga i njihovom angažmanu u mirovnim operacijama.

Ministri su razmotrili mogućnosti razmještanja oko tisuću naoružanih policajaca na Kosovu kako bi se pomoglo održavanju mira nakon odluke o konačnom statusu te pokrajine. Francuska je predložila da se misija povjeri novoosnovanim Europskim policijskim snagama sa sjedištem u Italiji, te da uključuje policajce iz Francuske, Italije, Španjolske, Portugala i Nizozemske.

Tema ministarskog sastanka je bila i Bosna i Hercegovina, odnosno smanjivanje broja vojnika u Bosni i Hercegovini nakon izbora. Ministri obrane izrazili su nadu da će međuetničke napetosti pod novoizabranim političkim vodstvom BiH splasnuti. Namjera Europske unije je preobraziti vojnu misiju koju je EU 2004. naslijedila od NATO-a u civilnu.


Ministri obrane također su se složili o tome da pomognu Libanonu da poboljša svoj sigurnosni sektor, uključujući pomoć u obučavanju vojnika, pograničnih službi i policajaca.  Ministri su također izrazili spremnost pomoći Demokratskoj Republici Kongo u reformama njezinih oružanih snaga i policije. Europska unija će i dalje financijski i logistički podržavati Afričku misiju u Sudanu (AMIS), a u cilju postizanja mirnog rješenja u ovoj afričkoj zemlji EU će surađivati s NATO-om i UN-om.


Ministri su na sastanku također odobrili izviješće o dugoročnom vojnom planiranju. Izviješće na 28 stranica gleda u europsku budućnost do 2025. godine u kojoj će Europa 90 posto nafte odnosno 80 posto plina uvoziti. Europa će također biti izložena snažnim migracijskim pritiscima iz Afrike i Bliskog istoka koji bilježe visoke stope prirodno prirasta, dok se Europa suočava sa sve starijom populacijom.


Nova strategija razvoja vojnih snaga upozorava da bi Europskoj uniji moglo nedostajati mladih muškaraca koji bi popunili vojne postrojbe zbog niske stope nataliteta u Europi. Međutim, ministri EU su ipak naglasili da utjecaj smanjenog nataliteta neće biti previše dramatičan jer sve veći profesionalizam i tehnološki napredak već utječu na to da se smanje vojne snage.


 


Više o tome: