naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Prema dovršetku screeninga

Bilateralna faza screeninga za 22. poglavlje Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata održava se u četvrtak 5. i petak 6. listopada u Bruxellesu. Hrvatska je dostavila pregovaračka stajališta za poglavlje Carinska unija, a pozvana je da to učini i za poglavlje pravo intelektualnog vlasništva.

Tijekom bilateralnog screeninga o regionalnoj politici i koordinaciji strukturnih instrumenata hrvatski će pregovarači predstaviti stanje i planove za izgradnju relevantnih institucija i za jačanje administrativne sposobnosti, te iskustva u području strateškog programiranja, praćenja, evaluacije i financijske kontrole korištenja pomoći Europske unije

Hrvatska vlada je u srijedu 4. listopada dostavila pregovaračko stajalište za poglavlje 29. Carinska unija finskom Predsjedništvu EU i Glavnom tajništvu Vijeća EU. U tom je poglavlju hrvatsko zakonodavstvo u velikoj mjeri usklađeno s pravnom stečevinom EU, a nastavit će se daljnje usklađivanje i jačanje administrativne sposobnosti u ovom području.

Za poglavlje pravo intelektualnog vlasništva, Vladu je obavijestilo Finsko predsjedništvo da se pregovori mogu otvoriti bez dodatnih mjerila (benchmark), te je pozvalo da dostavi svoja pregovaračka stajališta.  Hrvatska će se u predstojećem razdoblju, kada je riječ o ovom poglavlju, trebati usredotočiti na jačanje kapaciteta za provedbu zakona, koji su već u velikoj mjeri usklađeni s EU-om, te pojačati borbu protiv piratstva i krivotvorenja. Naime, usklađivanje s acquisom započelo je 2003. godine, kad je temeljito reformirano hrvatsko zakonodavstvo u području prava intelektualnog vlasništva usvajanjem Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, Zakona o patentu, Zakona o industrijskom dizajnu, Zakona o žigu, Zakona o oznakama podrijetla i oznakama izvornosti proizvoda.