naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Provedba IPA-e u Hrvatskoj

Vlada je donijela Uredbu o ovlastima tijela nadležnih za koordinaciju i upravljanje Instrumentima za pomoć u pred pristupnom razdoblju (IPA). Uredba utvrđuje tko je nadležan za upravljanje pojedinim komponentama programa. 

Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije koordinira program IPA. Za financijsko upravljanje programom IPA nadležno je  Ministarstvo financija, Nacionalni fond.

IPA se sastoji od pet komponenata: (i) pomoć u tranziciji i jačanje institucija, (ii) regionalna i prekogranična suradnja, (iii) regionalni razvoj – promet, zaštita okoliša, regionalna konkurentnost  (iv) IPA- razvoj ljudskih potencijala i (v) IPA-ruralni razvoj.  

Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije zadužen je za upravljanje prvom komponentom programa IPA - pomoć u tranziciji i jačanje institucija.

Drugom komponentom upravlja Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

Trećom komponentom programa IPA Regionalni razvoj upravljaju Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Pri tome je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka zaduženo za dio koji se tiče prometa, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zaduženo je za okoliš, a za regionalnu konkurentnost  brine se  Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva upravlja četvrtom komponentom programa IPA -razvoj ljudskih potencijala, a petom komponentom programa IPA -ruralni razvoj upravlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva

Na prijedlog Martine Dalić, državne tajnice Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije Vlada će imenovati koordinatora za program IPA.

 

Više o tome:

  • Narodne novine, Uredba o ovlastima tijela nadležnih za koordinaciju i upravljanje Instrumentom za pomoć u pretpristupnom razdoblju