naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Uloga političkih zaklada u demokratizaciji društva

Zaklada Hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer organizirali su u srijedu 4. listopada u Zagrebu konferenciju o ulozi političkih zaklada u demokratizaciji društva. Na konferenciji je, među ostalima,  sudjelovao i predsjednik Vlade Ivo Sanader. 

Sanader je rekao da političke zaklade trebaju imati vodeću ulogu u promicanju demokracije, vladavine prava i razvoja političke kulture. Osvrnuo se i na pitanje integracije Hrvatske u EU te istakao da Hrvatska zaslužuje ulazak u punopravno članstvo Europske unije u iduće dvije do tri godine i da nije prihvatljivo da to bude nakon 2010. Sanader je također izrazio uvjerenost da će pregovori o priključenju EU biti završeni do kraja 2008.

Premijer Sanader podsjetio je da su navršene 10. obljetnica ulaska Hrvatske u Vijeće Europe i obljetnica početka pregovora s EU, što pokazuje da je ostvaren vidljiv napredak. Dodao je i da uskoro završava proces screeninga hrvatskog zakonodavstva u odnosu na europsko.

Ravnatelj Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina kazao je kako je zadaća Zaklade jačanje političke kulture i kulture dijaloga, izgradnja demokratskog društva, pravne i demokratske države u uvjetima tržišnog gospodarstva.

Ravnatelj Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj i Sloveniji Christian Schmitz kazao je kako očekuje da će im se u ostvarenje brojnih projekata pridružiti, osim Zaklade hrvatskog državnog zavjeta koja se odnedavno ponovno aktivirala, pridružiti i ostali partneri u Hrvatskoj. Dodao je da su zaklade nadopune državnom sustavu obrazovanja te važan element poticanja mladih i nadarenih ljudi.