naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski tjedan regija i gradova

Otvoreni dani - Europski tjedan regija i gradova započeli su u ponedjeljak 9. listopada u Bruxellesu i trajat će do 12. listopada. Najveće je to godišnje događanje u području regionalne politike Europske unije koje nastoji približiti javne i privatne partnere i uključiti ih u regionalnu politiku. Cilj je Otvorenih dana informirati sudionike o praktičnim izvorima financiranja te približiti poslovne ulagače i donositelje odluka na lokalnoj i regionalnoj razini.  

Ovogodišnji Otvoreni dani održavaju se pod geslom "Investiranje u europske regije i gradove: javni i privatni partneri za rast i zapošljavanje", a zajedno ih organiziraju Europska komisija, Odbor regija, Europski parlament i 135 regija i gradova iz 27 europskih zemalja. U Bruxellesu i na drugih 70 lokacija diljem Europe održat će se više od stotinu seminara i radionica. Sudionicima manifestacije Otvoreni dani uvodnim su se govorima obratili predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Danuta Hübner i predsjednik Odbora regija Michel Delebarre. 

Program Otvorenih dana sadrži pet glavnih odrednica: ulaganje u konkurentno gospodarstvo i kvalitetna radna mjesta, njegovanje regionalnih inovacija, ulaganje u održivu uporabu izvora i tehnologija za zaštitu okoliša, podržavanje javno-privatnog partnerstva za veće infrastrukturne projekte i upravljanje strukturnim fondovima između 2007. i 2013. godine.

Otvoreni se dani održavaju nekoliko tjedana prije početka novog programskog razdoblja 2007. - 2013. Europske unije. Taj je program povećao razinu javnih i privatnih investiranja potpomognutih strukturnim fondovima Europske unije u svim državama članicama. Otvoreni dani pokrenut će pripreme za 300 regionalnih razvojnih programa za razdoblje od 2007. do 2013. godine vrijednih 500 milijardi eura iz nacionalnih, regionalnih, privatnih i izvora Europske unije, što predstavlja dosad najveće ulaganje iz proračuna EU-a. 

Na Otvorenim danima očekuje se više od pet tisuća stručnjaka iz 30 europskih zemalja koji će raspravljati o pitanjima ulaganja, potporama inovacijama i održivom razvoju, javno-privatnim partnerskim ugovorima i regionalnoj perspektivi.

 

Više o tome: 

  •  Europska komisija: Na Europskom tjednu regija i gradova pokrenute dosad najveće EU investicije
  •  Govor povjerenice EK-a za regionalnu politiku Danute Hübner
  •  Otvoreni dani - Europski tjedan regija i gradova