naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Dobrosusjedstvo na ispitu građana EU-a

Da su građani EU-a nedovoljno informirani o Uniji i susjednim državama  potvrdilo je i najnovije ispitivanje javnog mnijenja, analiza Eurobarometra o europskoj politici dobrosusjedstva. Susjedi su Ukrajina, Moldavija, Bjelorusija te sredozemne države prema kojima EU vodi politiku gajenja snažnijih veza. Analiza se interesirala i za poglede i razinu znanja prosječnog stanovnika EU o nastavku proširenja.  

Rezultati istraživanja su pokazali da prosječan stanovnik EU ne zna koliko članica broji Unija, a veću razinu informiranosti pokazali su  anketirani u novim državama članicama. Što se broja država članica u EU tiče najviše su informirani Ciprani i Slovenci, 58 odnosno 51 posto, a najviše su nepoznavanja iskazali Nizozemci  gdje 78 posto anketiranih nije sigurno u broj država članica EU smatrajući da ih je manje od 25.  

Interesantan je rezultat polučila analiza odgovora na pitanje koje zemlje će se priključiti Uniji. Zahvaljujući raspravi oko ulaska Turske u EU, Tursku je znalo navesti 42 posto anketiranih. Slijede je zemlje koje će od 1. siječnja broj članica EU povisiti na 27, Rumunjska i Bugarska, a 29 odnosno 25 posto anketiranih nije upoznato s tom činjenicom. Četvrta je Hrvatska sa 14 posto, još jedan podatak koji potvrđuje da se u javnosti EU25  jako malo znade o procesu proširenja.  

Deset posto anketiranih vide Poljsku i Ukrajinu  a devet posto Srbiju odnosno Crnu Goru kao buduće članice EU. Makedonija je dobila svega četiri posto potvrda, uglavnom zahvaljujući rezultatima ankete u Sloveniji i u Hrvatskoj koja je također bila uključena u ispitivanje. Za Hrvatsku kao zemlju kandidatkinju i buduću članicu EU znade 21 posto anketiranih u novim i 13 posto u starim članicama EU-a. 

Prema prethodnoj anketa o potpori proširenju 45 posto ispitanih bilo je za a 42 posto protiv nastavka procesa. Ova najnovija analiza Eurobarometra promijenila je sliku raspoloženja građana EU jer čak 72 posto anektiranih smatra da je širenje proces koji treba ići ide dalje, ali sporijim tempom, a čak 21 posto anketiranih ili svaki peti stanovnik EU misli da je s procesom gotovo i da je proširenje završeno.  

Građani dijele mišljenje političara i kada ocjenjuju opravdanost strategije da se usporedno s nastavkom proširenja zemljama najbližeg susjedstva nude druge vrste odnosa i aranžmana koji nisu punopravno članstvo. 

18 posto anketiranih znade što je politika dobrosusjedstva. Više su, razumljivo, upućeniji stanovnici rubova Europe, npr. Poljske, Slovačke i Mađarske. Rekorderi su Litvanci od kojih polovica znade o čemu je riječ zahvaljujući intenzivnim odnosima sa susjednom Rusijom, iako je Rusija isključena iz paketa dobrosusjedstva i pokrivena je strateškim partnerstvom. 82 posto anketiranih nikada nije čulo za posebnu politiku prema ovim zemljama. (lsn)

 

Više o tome: