naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Iskustvo iz pretpristupnih fondova važno i za korištenje strukturnih fondova

Kroz ustrojavanje potrebnih struktura za povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova, zemlje kandidatkinje mogu puno naučiti o korištenju sredstava iz strukturnih fondova od trenutka kada postanu punopravne članice, izjavila je u utorak u Bruxellesu europska povjerenica za regionalnu politiku Danuta Hübner . 


"Pretpristupna pomoć nije važna samo u financijskom smislu. Ustrojavanjem potrebnih struktura može se puno naučiti kako se najbolje organizirati i koristiti sredstva koja će doći iz strukturnih fondova" rekla je povjerenica Hübner na inteparlamentarnom kolokviju koji se održava u Europskom parlamentu u Bruxellesu na temu "Regionalna politika - od pretpristupnih programa do strukturnih fondova". 


Na kolokviju sudjeluju parlamentarci iz pristupajućih zemalja Bugarske i Rumunjske i zemalja kandidata Hrvatske i Turske. 


Da bi se sredstva iz kohezijskih i strukturnih fondova EU-a mogla učinkovito koristiti potrebne su sređene institucije i propisi u nekoliko područja poput javnih nabava i državnih potpora. Treba imati i učinkovite institucije za upravljanje sredstvima i financijsku kontrolu, rekla je povjerenica, istaknuvši da "EU ne može riješiti probleme neke zemlje, ali može pomoći u njihovu rješavanju". 


Na kolokviju je sudjelovalo pet zastupnika Hrvatskog sabora, svi su članovi Odbora za lokalnu i područnu samoupravu - Kruno Peronja,Marija Bajt, Krunoslav Markovinović, Nikola Sopčić i Pej Trgovčević. 


U raspravi je sudjelovalo i nekoliko članova Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta, predsjednik Odbora regija Michel Delebarre i finski ministar za regionalne i općinske poslove Hannes Manninen.  


U sljedećem proračunskom razdoblju 2007.-2013. EU je za regionalnu politiku izdvojila više od 35 posto proračuna.

HINA