naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija odabrala 16 Marco Polo projekata

Europska komisija odlučila je odobriti financijsku pomoć za podršku 16 projekata predanih u trećem pozivu za program pod nazivom Marco Polo. Ovi će projekti rezultirati prijenosom tereta s preopterećenih europskih cesta na ne-cestovne oblike transporta poput morskih, željezničkih i riječnih plovnih putova radi očuvanje okoliša. Ukupna financijska podrška za tih 16 projekata iznosi 21,7 milijun eura. 

Dopredsjednik Komisije Jacques Barrot zadužen za transport pozdravio je odluku Komisije, istakavši kako će svi odabrani projekti pomoći u promjeni ravnoteže među različitim oblicima transporta, doprinoseći time održivoj strategiji razvoja Europske unije. Prijedlozi projekata zaprimljeni su tijekom trećeg poziva za podnošenje prijedloga.  Europska komisija je izvršila evaluaciju projekata u koju su bile uključene države članice EU-a i Europski parlament. 

Ukupno je primljeno 63 prijedloga, u kojima se tražilo 91,9 milijuna eura EU pomoći. Odabranih 16 projekata usmjereno je na uklanjanje s europskih cesta 10,3 milijardi tona tereta po kilometru što je ekvivalent 134.100 kamiona godišnje na ruti između Rotterdama i Rima. Ti će projekti potaknuti privatna ulaganja od oko 350 milijuna eura, a pokazuju dobru zemljopisnu raspršenost, s očekivanim koristima za velike, male, srednje i periferne zemlje. 


Info konferencija o programu Marco Polo oržat će se 30. studenog i 1. prosinca u Nantesu u Francuskoj, gdje će zainteresiranim tvrtkama biti prezentirani rezultati trećeg selekcijskog kruga. Ova konferencija poslužit će kao priprema za potencijalne prijave u  prvom pozivu za novi program Marco Polo II koji će se objaviti početkom 2007. godine. 


 


Više o tome: 


Europska komisija: Odabrano 16 Marco Polo projekata