naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pet načina za demografsku obnovu Europe

U dokumentu 'Demografska budućnost Europe - od izazova do prilika' objavljenom u četvrtak 12. listopada, Europska komisija predložila je 5 područja za konkretne mjere kako bi pomogla državama članica u suočavanju s izazovom demografskih promjena. U dokumentu EK-a se ističe kako je sve starije stanovništvo Europe izazov bez presedana za cijelo društvo na koji Europa mora što prije naći odgovor. 


U Komisijinom se dokumentu ističe sposobnost država članica EU-a da se suprotstave izazovima opadanja radne snage i porastu sve starijeg stanovništva. U Europskoj komisiji smatraju kako su ključ uspjeha su demografska obnova, više radnih mjesta i dulji radni vijek, veća produktivnost, integriranje migranata i održive javne financije.  


Među 5 područja koje definira 'Demografska budućnost Europe' navodi se da je potrebno pomoći ljudima da uravnoteže posao, obitelj i privatan život tako da potencijalni roditelji mogu imati djece koliko žele.  Zatim se dodaje kako je potrebno poboljšati radne prilike za starije ljude. Komisija kao treće područje mjera predlaže povećanje potencijalne proizvodnje i konkurentnosti procjenjivanjem doprinosa i za starije i za mlađe zaposlenike. Kao četvrto i peto područje djelovanja Komisija predlaže iskorištavanje pozitivnog utjecaja migracija na tržište rada te osiguranje održivih javnih financija kako bi se dugoročno pomoglo u jamstvima socijalne zaštite.

 


Više o tome:


Europska komisija: Pet načina za neutraliziranje demografske bombe