naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pripreme za summit EU-a u Lahtiju

Europska komisija je u četvrtak 12. listopada usvojila dva dokumenta kao svoj prilog za raspravu na neformalnom summitu EU-a 20. listopada u finskom Lahtiju. Neformalni summit u Lahtiju bi trebao odrediti slijedeće korake u definiranju Europske inovacijske politike i zajedničke vanjske energetske politike o čemu govore dva usvojena dokumenta. 

Dokument o zajedničkoj vanjskoj energetskoj politici ističe da je na području energetike potrebno izgraditi odnose sa strateški važnim susjedima, posebice s Rusijom, čiji udio u opskrbi europske potrošnje nafte i plina iznosi 25 posto.  Komisija također ističe da Europska unija mora biti daleko bolje pripremljena za slučaj krize u opskrbi energentima, kako se ne bi ponavljale situacije od prošle zime, kada je došlo do poteškoća u isporuci plina iz Rusija zbog rusko-ukrajinskog spora. 


Komisijin dokument o inovacijama temelji se na preporukama programa u 10 točaka za inovacije na europskom i nacionalnom nivou kojeg je Komisija usvojila 12. rujna ove godine. Ovaj dokument daje procjenu trenutnog stanja u Europi i naglašava važnost tehnoloških inovacija radi povećanja gospodarskog rasta i produktivnosti. 

 

Više o tome: 

Europska komisija: Usvojeni dokumenti za neformalni summit EU-a u Lahtiju