naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Mjere za jačanje sigurnosti u zračnom prometu

Ministri prometa 25 zemalja članica Europske unije dogovorili su u četvrtak 12. listopada na sastanku Vijeća u Luksemburgu jačanje mjera sigurnosti u zrakoplovima i zračnim lukama u Uniji, uključujući mogućnost angažiranja naoružanih sigurnosnih agenata u zrakoplovima. 


Nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. na Sjedinjene Države, zemlje članice Unije usvojile su zajednička pravila o kontroli putnika, djelatnika zračnih luka, prtljage i tereta te pristupu osjetljivim zonama u zračnim lukama.  Europska komisija smatrala je međutim da prostor za daljnja poboljšanja postoji, posebice u pogledu sigurnosti putnika tijekom leta. 


Nova mjere, koje mora prihvatiti i Europski parlament, ne uvode obvezu angažiranja sigurnosnih agenata u zrakoplovima, nego zemljama članicama dopušta da same o tome donesu odluku. Neke zemlje članice tu praksu već primjenjuju. Osim jačanja sigurnosti u zraku, predviđaju se i stroži sigurnosni standardi za prijevoznike tereta te cateringe koji rade za zračne luke.

 


Više o tome: 


Vijeće EU: Sastanak ministara prometa u Luksemburgu