naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska kampanja protiv klimatskih promjena – uloga civilnog društva

U sklopu kampanje pod nazivom 'Vi kontrolirate klimatske promjene' koju je Europska komisija pokrenula u svibnju 2006. godine, širom Europe se odvija niz aktivnosti. Većina je inicijativa posebno namijenjena informiranju srednjoškolaca i studenata, odnosno mlađe populacije koja će najizravnije osjećati posljedice klimatskih promjena.

U svrhu poticanja aktivnijeg angažmana učitelja i studenata na ovom području, Europska je komisija pokrenula posebnu web stranicu http://www.climatechange.eu.com/ na kojoj je dostupno niz informativnih materijala koji se mogu koristiti u nastavi. U Bruxellesu je nedavno uz sudjelovanje povjerenika Europske komisije za okoliš, Stavrosa Dimasa, promoviran i film Neugodna istina (Inconvenient Truth) koji govori o učincima klimatskih promjena, a čiji je autor bivši američki potpredsjednik, Al Gore.  

Prema mišljenju Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) 'Klimatske promjene – uloga civilnog društva' usvojenom sredinom rujna 2006., organizacija civilnog društva imaju ključnu ulogu u pojašnjavanju problematike klimatskih promjena građanima i u promicanju rasprava na lokalnim razinama o tome kako se zajednice mogu pripremiti za suočavanje s posljedicama klimatskih promjena.

EGSO upozorava da se o klimatskim promjenama ne bi smjelo raspravljati u kontekstu dalekosežnih scenarija te navodi niz primjera kako one već utječu na društvo u cjelini. Također predlaže da se u svakoj državi članici EU ustanovi informacijski i koordinacijski ured za promicanje partnerstva između lokalnih, regionalnih i nacionalnih aktera na ovoj važnoj temi. 

Kao dio dodatnih napora prema ispunjavanju obveza iz Kyoto protokola, Europska je komisija 12. listopada 2006. najavila pokretanje prekršajnih postupaka pred Europskim sudom protiv država članica koje su odbile dostaviti potrebne informacije o mjerama poduzetima u smjeru smanjenja emisija stakleničkih plinova u okoliš.

Prema odluci EU o uspostavi mehanizuma nadzora nad emisijama stakleničkih plinova, sve su države članice bile obvezne do 15. ožujka 2005. poslati Komisiji tražene podatke. U traženim izvještajima države članice su trebale izvijestiti o iznosu godišnjih emisija štetnih plinova i glavnim izvorima tih emisija, podatke o referentnoj godini odabranoj za mjerenje promjena i druge informacije tražene metodologijom utvrđenom u Kyoto protokolu.

Francuska, Estonija, Grčka, Litva i Poljska su primile prva pisma upozorenja, Njemačka je dobila zadnje upozorenje, a protiv Luksemburga je, nakon niza upozoranje, već pokrenut prekršajni postupak pred Europskim sudom. 

 

Više o tome: 

  • Europska komisija – Kampanja – Vi kontrolirate klimatske promjene!
  • Europska komisija – RAPID – Komisija traži od država članica važne informacije o borbi protiv klimatskih promjena
  • Europski gospodarski i socijalni odbor – Civilno društvo je ključni igrač u borbi protiv klimatskih promjena