naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Svjetski dan standarda 2006.

Na konferenciji Svjetskog dana standarda 2006. koju je u ponedjeljak 16. listopada u Bruxellesu organizirala Europska komisija istaknuto je kako mala i srednja poduzeća moraju iskoristiti proces standardizacije kako bi postala konkurentnija. Primjena neobvezujućih standarda radi olakšane provedbe europskih propisa o slobodnom protoku roba jedan je od temelja jedinstvenog europskog tržišta, a odgovornost je stručnjaka u svakoj pojedinoj industriji da u njih uključe detalje nužne za prilagodbu tim propisima. 


Standarde su razvile europske organizacije za standarde CEN, CENELEC i ETSI i zahvaljujući njima europski su propisi jednostavni i ograničeni na bitne elemente poput zaštite zdravlja i sigurnosti europskih građana. Mala i srednja poduzeća ranije su standardizaciju smatrala domenom velikih kompanija i stoga nisu dovoljno profitirala od tog procesa.  


Potpredsjednik Europske komisije zadužen za industriju i poduzetništvo Günter Verheugen dodao je kako europski i međunarodni standardi osposobljavaju europska poduzeća za konkurenciju na svjetskim tržištima. Verheugen je također upozorio da mala i srednja poduzeća raspolažu ogromnim kapacitetom za inovacije te se moraju snažnije angažirati u procesu standardizacije.

 


Više o tome: 


  • Europska komisija: Standardi pomažu malim i srednjim poduzećima da povećaju konkurentnost

  • Europska komisija: Govor Güntera Verheugena