naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sedmi summit EU-a i Indije

U petak 13. listopada u Helsinkiju je održan sedmi summit Europske unije i Indije. Delegaciju Europske uniju na summitu je predvodio finski premijer Matti Vanhanen, a EU su predstavljali i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te Javier Solana, visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku. Indijsko izaslanstvo u Helsinkiju predvodio je premijer Manmohan Singh. 

Na summitu je postignut dogovor o pokretanju pregovora o širokom bilateralnom sporazumu o trgovini i ulaganjima čime je pojačano strateško partnerstvo između EU-a i Indije. Europska unija i Indija pojačat će suradnju i u pogledu klimatskih i energetskih pitanja te na području znanosti i tehnologije. Europski i indijski čelnici razgovarali su i o situaciji na Bliskom Istoku, Afganistanu, Iranu i borbi protiv terorizma. 


Europska unija prvi je trgovinski partner Indije, ispred Sjedinjenih Država i Kine, dok je Indija 10. trgovinski partner EU-a. Ukupna trgovinska razmjena između EU-a i Indije prošle je godine iznosila gotovo 40 milijardi eura. EU je prošle godine u Indiju izvezla robe i usluga u vrijednosti 25 milijardi eura, a 2004. u tu je zemlju uložila milijardu eura i to uglavnom u energetskom, telekomunikacijskom i prometnom sektoru.


 


Više o tome: