naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Stipendije za studente iz Bjelorusije

Europska komisija pokrenula je u ponedjeljak 16. listopada 4,5 milijuna eura vrijedan program stipendiranja studenata iz Bjelorusije koji žele studirati u inozemstvu. Stipendije su namijenjene studentima koje je vladajući režim kaznio ili im uskratio pristup bjeloruskim sveučilištima zbog njihovih političkih aktivnosti tijekom i nakon predsjedničkih izbora 19. ožujka ove godine. 


Europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner je izjavila kako je Europi stalo do ljudi u Bjelorusiji te da EU želi pomoći onima koji pate zbog svoje uloge u političkim aktivnostima koje su u demokracijama normalne. Bjeloruski studenti koji budu studirali po ovoj shemi ponijet će kući bolje razumijevanje života u slobodnom društvu i sačuvati svoju nadu i optimizam da bi i njihova zemlja jednoga dana mogla uživati u tim slobodama. 


Zahvaljujući tom programu, bjeloruski studenti moći će nastaviti studij u susjednim zemljama, ponajprije na Europskom sveučilištu za društvene znanosti u Vilniusu u Litvi i u Ukrajini. Program traje tri godine i provodit će ga Nordijsko vijeće ministara, a stipendije će se moći koristiti već od početka ove akademske godine. Uključujući doprinos Nordijskog vijeća ministara, program je vrijedan ukupno pet milijuna eura.  


 


Više o tome: 


Europska komisija: Komisija pokrenula programe stipendiranja za bjeloruske studente