naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odabran logo za pedeseti rođendan EU-a

U Bruxellesu je u utorak 17. listopada proglašen pobjednik natjecanja za logo povodom pedesete godišnjice Europske unije. Ovo natjecanje privuklo je 1701 sudionika iz svih zemalja članica EU-a te Bugarske i Rumunjske. Europska komisija i sve druge europske institucije koristit će pobjednički logo slijedeće godine kada će se obilježit pedeset godina od potpisivanja Rimskih ugovora. Države članice su također pozvane da koriste logo za obilježavanje pedesetog rođendana Europske unije. 

Pobjednik natječaja za logo je Szymon Skrzypczak, Poljak, koji je primio nagradu od 6000 eura. Drugo i treće plasirani osvojili su po 4 odnosno 2 tisuće eura, a svih 10 finalista je dobilo prigodne diplome. Potpredsjednica Europske komisije zadužena za institucionalne odnose i komunikacijsku strategiju. Margot Wallström prilikom uručivanja nagrada izjavila je kako pobjednički logo predstavlja u isto vrijeme različitost i snagu Europe te želju za solidarnošću i jedinstvom kontinenta. 

Prošli je tjedan komisija od 11 međunarodno priznatih umjetnika i dizajnera između 1701 rada europskih studenata umjetnosti, grafičkog dizajna, vizualnih komunikacija i srodnih disciplina,  odabrala 10 najboljih radova. Studenti su pozvani da kreiraju logo i ukoliko žele, slogan o europskoj integraciji. Logo se odnosi na pedesetu godišnjicu potpisivanja Ugovora iz Rima te predstavlja glavna postignuća Europske unije poput mira i blagostanja te budućnost europske integracije. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: EU 50th birthday logo selected