naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri vanjskih poslova Europske unije o proširenju

Ministri vanjskih poslova Europske unije završili su u utorak, 17. listopada, redovni dvodnevni sastanak na kojem se razgovaralo o stanju u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Turskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, te Iranu i Sjevernoj Koreji.


Prvog dana sastanka Trojka se sastala sa predstavnicima Turske i Srbije. Vijeće je izrazilo spremnost da nastavi pojačani politički dijalog sa Srbijom kako bi se podržao njezin europski put, uključujući i nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju čim se uspostavi puna suradnja s ICTY-em, iako su zemlje članice EU-a podijeljene u mišljenima oko toga treba li nastaviti pregovore sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i prije nego što ispuni uvjet pune suradnje s Haškim sudom.


Ministar vanjskih poslova Finske Erkki Tuomioja o pregovorima s Turskom naglasio je da se puno toga napravilo ali da treba nastaviti raditi na obje strane. Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gül naglasio je da Turska radi na prilagodbi acquis-a i da su svjesni važnosti ljudski prava i demokracije kao i rješavanja problema s Ciprom.


Europska unija izražava spremnost za jači angažman u Bosni i Hercegovini i podržava prijenos ovlasti s Visokog predstavnika međunarodne zajednice na izabrane predstavnike u toj zemlji do kraja lipnja 2007. godine. Istaknuta je potpora Bosni i Hercegovini u približavanju Europskoj uniji kroz provedbu SSP-a te izgradnji efikasnih državnih struktura potrebnih za europske integracije, a kao dugoročni cilj navedeno je da treba osigurati stabilnu, održivu, mirnu i multietničku Bosnu i Hercegovinu, koja u miru surađuje sa svojim susjedima i koja je na nepovratnom putu prema članstvu u Europskoj uniji.


Ministri vanjskih poslova Europske unije podržali su u i preporuku Europske komisije da Bugarska i Rumunjska od 1. siječnja sljedeće godine postanu punopravne članice EU-a, čime je i formalno potvrđen njihov ulazak u EU. Vijeće je pozvalo dvije zemlje da nastave s reformama i nakon ulaska te pozdravilo namjeru Europske komisije da nadzire provedbu reformi pravosuđa, borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, što se smatra najvećim nedostacima tih zemalja.


Ministri su pozvali Iran da se vrati ta pregovarački stol a Sjevernu Koreju da odmah prekinu s razvojem svojih nuklearnih programa.


 


Više o tome:

  • Finsko predsjedništvo: General Affairs and External Relations Council (GAERC) in Luxembourg on 16 and 17 October
  • EUobserver: Two newest EU states welcomed amid unease on safeguards
  • Rapid: Govor Ollia Rehna: Accession of Bulgaria and Romania to the EU- a debate in the Bundestag