naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija o osnivanju Europskog instituta za tehnologiju

Europska Komisija je 18. listopada usvojila prijedlog za osnivanje Europskog Instituta za tehnologiji (European Institute of Technology EIT) u kojem se predlaže da se centralna organizaciju Instituta sastoji od male središnje ustanove te mreže uglednih sveučilišta i istraživačkih centara u «Zajednici znanja».

Ovisno o daljnjoj odluci Europskog parlamenta i Vijeća, Institut bi mogao početi djelovati 2008. a predviđeni proračun bio bi 2,4 milijarde eura za razdoblje od 2008.-2013. koji bi bio financiran iz privatnih i javnih izvora.

Europski institut za tehnologiju trebao bi biti centralni vodič za veću učinkovitost u visokom obrazovanju, istraživanju i inovacijama u Europi. Institut bi bio referentni model u smislu kombiniranja akademskog i poslovnog svijeta i istraživanja kao i suočavanje sa izazove buduće globalizacije.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso koji je ujedno i predložio osnivanje ovakvoga Instituta naglasio je «Trebamo inovacije kako bi Europa postala konkurentnija na globalnoj sceni. Trebamo i europski prostor za inovacije koji može izvrsno napredovati. Europski institut za tehnologiju je stvoren kako bi privukao talente i okupio najvažnije čimbenike u trokutu znanja. Kroz svoje mreže Europski institut za tehnologiju bi srušio zidove između istraživanja, obrazovanja i poslovnog svijeta, te tako otključao europski potencijal za inovacije»

Europski institut za tehnologiju imao bi bitno različitu strukturu od prestižnog američkog Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa (MIT), koji Barroso često navodi kao model za svoje zamisli. Europski institut za tehnologiju će biti strukturiran na dvije razine, prva razina bi bila manji Upravni odbor (Governing Bord GB) sa limitiranim brojem znanstvenika i pomoćnog osoblja oko 60. Upravni odbor bi sačinjavala reprezentativna skupina od 15 ljudi iz  poslovnih, znanstvenih i istraživačkih područja koje bi Institut trebao povezati, te još 4 člana koji predstavljaju osoblje i studente. On bi trebao koordinirati aktivnosti i strateške prioritete "zajednice znanja" po cijeloj Europi, na različitim područjima. Druga razina bi bila «Zajednica znanja» (Knowledge and Innovation Communities KICs)  koji bi po prijedlogu Komisije bilo 6 članova do 2013.

U Europskoj komisiji vjeruju da će Europski institut za tehnologiju postati središte za nadarene studente, znanstvenike i IT-profesionalce, koje će objediniti istraživačke inicijative sa sveučilišta i tvrtki i između ostalog spriječiti «odljev mozgova» izvan granica Europe.

 

Više o tome:

  • Rapid: The Commission paves the way for a 2008 launch of the European Institute of Technology
  • EnterEurope: Europski institut za tehnologiju
  • EUpolitix: EU technology institute to target climate change
  • EuropeanVoice: Technology institute at risk over power to award degrees
  • Europska komisija: Obrazovanje: Europski Institut za Tehnologiju