naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija zadovoljna dogovorom o direktivi za podzemne vode

Europska komisija izrazila je zadovoljstvo sporazumom Europskog parlamenta i ministarskog vijeća o prijedlogu nove direktive kojom se podzemne vode štite od zagađenja.


Uz očiglednu vrijednost vode kao resursa za piće, podzemna voda ima i visoku vrijednost u kontekstu okoliša budući da je ključni element u ciklusu kruženja vode u prirodi. Trenutno nemamo dovoljno podataka o kvaliteti tog vitalno važnog resursa u Europi, konstatirao je povjerenik EU za zdravlje i zaštitu okoliša Stavros Dimas.


Ustvrdivši da će nova direktiva osigurati visoku razinu zaštite od zagađenja kroz utvrđivanje jedinstvenog europskog pristupa tog problemu, Dimas ističe da će istodobno osigurati i značajan manevarski prostor članicama kada je u pitanju ostvarivanje ciljeva.


Bruxelles će tražiti od članica da nadziru i procjenjuju kvalitetu podzemnih voda na temelju zajedničkih kriterija i da utvrde i po potrebi dokinu trendove njihova zagađivanja.


Prijedlog direktive predviđa uvođenje mješovitog režima, koji će s jedne strane osigurati poštivanje standarda kvalitete a s druge strane propise mjera kojim se sprečava odnosno ograničava ispuštanje zagađivača u podzemne vode.


Uz okvirnu direktivu o vodi prijedlog je povezan i s direktivom o nitratima, direktivom o podzemnim odlagalištima otpada i budućom okvirnom direktivom o tlu.


Hina

Više o tome:

  • Europski parlament: Groundwater: stricter standards agreed in conciliation