naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Plan Europske komisije za učinkovitiju potrošnju energije

Europska komisija objavila je u četvrtak, 19. listopada  plan kojim traži da zgrade, automobili, generatori za proizvodnju električne energije i električni uređaji učinkovitije troše električnu energiju, ciljajući na smanjenje potrošnje energije u EU za oko 20% do 2020. godine.


Ovo je dugo očekivani akcijski plan Europske komisije koji predviđa čitav niz mjera smanjenja potrošnje, a objavljen je u razdoblju u kojem se širom svijeta bilježi rast potrošnje plina, nafte i električne energije. Nastavak aktualnog trenda neučinkovite potrošnje povlači za sobom izravne troškove koji će do 2020. godine premašiti 100 milijardi eura.


Smanjenje potrošnje i projektiranje građevina i proizvoda sukladno načelu energetske učinkovitosti podigli bi razinu sigurnosti opskrbe u Europskoj Uniji, te smanjili emisiju stakleničnih plinova i potaknuli inovacije i razvoj tehnologije. Nedavno je Europski program za klimatske promjene pokrenuo akciju za očuvanje energije.


Plan Europske komisije obuhvaća deset prioritetnih koraka koje bi u EU trebalo poduzeti kako bi se smanjila upotreba energije, a oni uključuju usvajanje standarda energetske izvedbe za 14 skupina proizvoda, uključujući bojlere, grijače vode, elektroniku, strojeve za kopiranje, televizore i rasvjetu. Komisija planira, između ostalog, i energetske standarde za zgrade te predlaže proširivanje propisa o energetskoj učinkovitosti 2009. i na građevine površine manje od 1.000 prostornih metara.


Komisija je također za sljedeću godinu najavila prijedlog propisa kojim bi se do 2012. ograničila emisija štetnih plinova iz automobila na 120 grama po kilometru.


U 2007. bi se trebala pripremiti i platforma o "neizravnom oporezivanju" i revidirati propise o oporezivanju energije kako bi u većoj mjeri integrirali načelo energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.


 

Više o tome:

  • EU Stand-by Initiative: The European Actions to Improve the Energy Efficiency of Electrical Equipment while either OFF or in Stand-by
  • Rapid: Saving 20% by 2020: European Commission unveils its Action Plan on Energy Efficiency
  • Rapid:  Saving  20% by 2020.
  • Rapid: Research shows huge potential energy savings through light-bulbs and household goods
  • EUobserver: EU energy-saving model tries to grab global attention