naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Summit u finskom Lahtiju

U Lahtiju na jugu Finske u petak 20. listopada čelnici vlada i država Europske unije sastali su se na neformalnom  jednodnevnom summitu. Pod predsjedanjem finskog premijera Mattija Vanhanena europski čelnici su razgovarali o energetskoj, inovacijskoj i imigracijskoj politici Europske unije.  


Jedna od glavnih tema summita bilo je pitanje europske zajedničke energetske politike.  Europska unija je uvelike ovisna o uvozu nafte i plina iz Rusije pa je iz tog razloga finsko predsjedništvo odlučilo  pozvati na radnu večeru ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kako  bi se poboljšala suradnja, EU je ponudila otvaranje svog tržišta Rusiji u zamjenu da europske tvrtke dobiju veće izglede za  eksploataciju ruske nafte i plina.  


Ruski predsjednik Putin je izjavio da rusko-europska suradnja na području energetike treba biti utemeljena na predvidivosti i uzajamnoj odgovornosti, a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso naglasio je da se partnerstvo u  području energije treba temeljiti na vladavini zakona, nediskriminaciji,  transparentnosti i otvorenom pristupu tržištu. Predsjednik EK-a je rekao da treba izbjeći politizaciju odnosa u području energije između Rusije  i EU-a.  


Europska unija želi izbjeći ponavljanje situacije od prošle zime kada je zbog rusko-ukrajinskog spora bila otežana opskrba plinom nekih zemalja članica. Stoga Unija želi razviti predvidljivu i transparentnu suradnju s Rusijom, odakle se pokriva 25 posto europskih potreba za naftom i plinom. Prije sastanka s ruskim predsjednikom, a u svjetlu nedavnog ubojstva ruske novinarke Ane Politkovskaje, europski premijeri i predsjednici razgovarali su o stanju demokracije u Rusiji, posebice slobodi izražavanja. 


Europski čelnici su na summitu raspravljali i o poticanju inovacija kao načina za jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva u svrhu čega je Komisija predložila osnivanje Europskog instituta za tehnologiju, Na zahtjev članica na europskom jugu, koje su suočene s velikim imigrantskim valom iz Afrike, čelnici EU-a razgovarali su i o tom pitanju.


 


Više o tome:


  • Finsko predsjedništvo: EU Heads of State or Government met in Lahti on 20 October

  • EUobserver: Putin takes hard line on energy and Georgia
    EurActiv: EU, Russia make slow progress on energy