naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski identitet jači među mladima

Usprkos obeshrabrujućim analizama o neuspjehu Europske unije u povezivanju sa svojim građanima, prema studiji objavljenoj u Austriji, mlada generacija u Europi sve više osjeća pripadnost europskom identitetu. U članku objavljenom u petak 20. listopada u austrijskom časopisu 'Science', tim austrijskih sociologa ustanovio je kako u Europi izumire starija generacija građana koja osjeća pripadnost samo svojoj naciji, ne i Europi.  

Austrijski sociolozi su proučavali studije Eurobarometra Europske komisije od 1996. do 2004. koje donose rezultate o osjećaju anketiranih sudionika o pripadnosti Europi. Studija je pokazala kako je dio onih građana EU-a koji osjećaju barem djelomičnu pripadnost europskom identitetu i koji su podvedeni pod grupu 'višestrukih identiteta' u porastu. U 2004. godini 58 posto ispitanika izjavilo je da ima osjećaj pripadnosti Europi, a ako se održi ovaj trend, ovaj postotak bi do 2030. mogao narasti na 68,5 posto.  

Studija je pokazala da trend europeizacije ima nekoliko uzroka, među kojima su sve veća prisutnost medija koji izvješćuju o zajednički europskim pitanjima, kretanje Europljana preko europskih granica radi posla i turističkih putovanja te sve veći broj europskih studenata koji sudjeluju u programima razmjene. 

 

Više o tome:

EUobserver: Feeling of 'Europeanness' on the rise, study says